maandag 24 juni 2024

Een prachtige dag vol nieuwe mogelijkheden - Hanna Bervoets

Het lezen wil nog niet van harte dus toen de gelegenheid zich voordeed dat ik een novelle van Hanna Bervoets zomaar gratis kon bemachtigen, liet ik die kans niet liggen. Namelijk in het kader van Schrijvers zien wat wij niet zien, heeft de OBA (openbare bibliotheek Amsterdam) voor de leesclub twee novelles makkelijk te bemachtigen gemaakt via hun website https://www.oba.nl/schrijverszienwatwijnietzien.html#leesclub.

Omdat het te warm was op mijn balkon trok ik er met een klapstoeltje op uit naar het dichts bijgelegen parkje en heb daar half in de zon, half in de schaduw met een licht verkoelend briesje de novelle gelezen.

Zonder dat het vervelend was, kostte het me even een paar bladzijden voordat ik begreep dat de ik-persoon met een kunstmatige intelligentie in gesprek was. Hanna Bervoets schrijft altijd helder en voor mijn vage brein is dat heel plezierig. Het verhaal ontrolt zich dan verder ook als vanzelf. 

En toch op het einde liet het verhaal me nog even achter met vragen over of het nu ging over de gevaren van kunstmatige intelligentie of algoritmes zoals men vaak zegt, of dat het ging over het reageren op het schuldgevoel bij de moeder over de zelfdoding van haar kind? Of...wellicht alle twee.

Heel mooi om die twee met elkaar verweven te zien in een novelle.

maandag 3 juni 2024

Clarkesworld Magazine Issue 210 March 2024


In dit maartnummer van Clarkesworld Magazine acht korte science fiction en fantasy verhalen en vier non-fictie artikelen waarvan een de uitslag is van de beste verhalen en illustraties van Clarkesworld Magazine 2023. Dit keer is mijn favoriete illustratie The pirates on the beach gemaakt door Dofresh nummer 1 geworden. Het gebeurt niet vaak dat mijn favorieten gekozen worden. Bij de beste novelle zat er dan ook niets van mijn gading tussen maar bij de korte verhalen had ik ook 2 van 3 in mijn top 3 staan. Wat dit zegt, geen idee maar ik vind het leuk om uit elk nummer een favoriet te kiezen en dat te bewaren voor deze jaarlijkse wedstrijd. Zo blijven de verhalen ook wat langer bij me leven en is het minder hapsnap.

Tijdens het lezen van dit nummer waar ik idioot lang over gedaan heb, had ik veel problemen met me te kunnen concentreren op tekst. Dit zal er dan ook wel voor gezorgd hebben dat ik er veel minder van begrepen heb wat ik erg jammer vind maar het is even niet anders.

Het nummer opent met Hello! Hello! Hello! geschreven door Fiona Jones. Een schattig klein verhaaltje waarbij buitenaardse wezens de mens ontdekken. Een verhaal als dit laat zien dat het allemaal niet ingewikkeld, groots of veel moet zijn om indruk achter te laten. En dat een feel good verhaal op zijn tijd ook echt goed kan doen.

De Cubaanse Malena Salazar Maciá schreef Geminoid waarin er van elk mens een tweeling IA wordt gemaakt zodat als er lichamelijk iets mis gaat er onderdelen voor het grijpen liggen. IA's worden echter zeer gewantrouwd terwijl ze niet kunnen liegen. Het verhaal heeft een erg leuk einde en voelt heerlijk SF-erig.

In a Better Place: Virtual Reality Farming and Science Fiction van de hand van Samantha Hind schrijft zij over boeren die hun vee VR-brillen geven zodat zij zich in een sappig weiland voelen terwijl ze in een propvolle stal staan. In dit artikel wordt uit de doeken gedaan wat er mis is aan dat mensen proberen hun schuldgevoel op deze manier kwijt raken.

Monstress Vol. 1 Awakening - Marjorie Liu & Sana Takeda

Een voor mij geheel nieuwe strip en dat betekent dat ik eerst ga ontdekken wat de bedoeling is. Dat viel mij met deze strip niet mee en eige...