maandag 17 februari 2020

The Scar - China Miéville


Nadat ik eerder vorig jaar Iron Council van China Miéville van een collega te leen had gekregen, werd al snel The Scar ook in mijn handen gedrukt. Maar ondanks mijn enthousiasme over Iron Council, liet ik The Scar nog een tijd liggen. Dit ligt zeker niet aan het verhaal maar zit hem in de intensiteit van China Miéville. Zodra ik tekst van hem begin te lezen, landt er gelijk een hele wereld op mijn schouders, een wereld die vol zit met wezens met ieder hun eigen verlangens, motieven en geschiedenissen. Het is misschien wel een beetje te veel van het goede allemaal. Waar je China Miéville in ieder geval niet van kan beschuldigen is dat hij een oppervlakkige schrijver is.

In The Scar wordt een vluchteling uit New Crobuzon gevolgd. In haar vlucht wordt ze zelf gegijzeld door een drijvende stad waar iedereen die daarin wordt opgenomen, een deel daarvan uitmaakt voor het leven. De gebeurtenissen die daarna elkaar in een rap tempo opvolgen zijn zo dynamisch en fantastisch zonder over de kop te zijn, dat het me dikwijls duizelden. Dat maakt het lezen van China Miéville dan ook een inspanning in plaats van een ontspanning. En toch vind ik het zo fascinerend dat ik het boek ook niet onuitgelezen weg kan leggen.

Dit maakte ook dat ik me afvroeg waarom ik eigenlijk boeken lees. En dan specifiek in dit genre, de science fantasy.  Blijkbaar is het niet alleen ontspanning wat ik in deze boeken zoek. Het is vooral ook het buiten de geëigende denkpaden kunnen komen. Ik ben van mijzelf niet zo flexibel in mijn denken. Boeken zoals deze die mij ideeën aan de hand doen die nooit in mij op zullen komen, verbreden mijn eigen ervaringen. Ja, ik denk dat dit de meerwaarde is van het lezen van dit soort boeken en dan is het de inspanning die nodig is om het allemaal te kunnen volgen, het zeker waard.

1 opmerking:

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

Why my cat is more impressive than your baby - The Oatmeal

Wat kan ik hier nog over zeggen? Het is humor die mij enorm ligt maar die soms ook tegen het flauwe aanzit en me dan bijna stoort. Dan komt ...