zondag 19 mei 2013

#50books - 19 De wereld leest een boek


#50books is een initiatief van Petepel waarbij elke week een nieuwe boekvraag gesteld wordt zodat wij, gretige lezers, erover kunnen nadenken/praten/grijnzen/bloggen.

De negentiende vraag is: Wie is er lid van een (online) leesclub?

Deze vraag brengt een groot avontuur van drie jaar geleden in mijn herinnering. Hoe ik er op gestuit ben, weet ik niet meer, zoals het met veel gevonden juweeltjes op internet gaat. En het kwam net op een moment dat ik wel weer toe was aan een nieuwe manier van ergens over communiceren dat mijn belangstelling had met voor mij nog onbekende mensen.
Het idee was om met zijn allen een boek volgens een afgesproken schema te lezen en via twitter met de hashtags die verwijzen naar de bedoelde hoofdstukken samen deze te bespreken. Het te lezen boek is in een stemronde met elkaar bepaald. Dit was vlak voordat ik aansloot en ik was dan ook gelijk enthousiast over de keuze van American Gods van Neil Gaiman.

Lezen volgens een afgesproken tempo vond ik wel even wennen. En het bespreken in 140 karakters per keer en ook nog in het Engels (een taal die ik graag lees maar niet graag in schrijf) maakten het een extra grote uitdaging. Ook was het de kunst om niet gespoilerd te worden door mensen die sneller lazen dan het voorgestelde schema.
De grootste verrassing was dat de auteur zelf een aantal malen zich via twitter beschikbaar stelde om vragen over het boek te beantwoorden.
Op deze manier met mensen over de hele wereld een boek lezen en bespreken, maakte het tot een unieke ervaring. Ik werd op dingen gewezen die mij zelf niet waren opgevallen en kon zelf ook mijn eigen bescheiden bijdrage leveren.
Uiteindelijk heb ik er een super intense, leuke ervaring en een nieuwe virtuele vriend (uit Duitsland) aan overgehouden.

Verder heb ik niets met leesclubs. :-)

1 opmerking:

Ninia zei

wat leuk dat je die oude tweets nog gevonden hebt!

Blue Monday volumes 1, 2 and 3 - Chynna Clugston Flores

  Weer een reeks e-strips uit de Humble Bundle Leading Ladies met dit keer de titel Blue Monday. Een titel die zowel slaat op een van de ho...