zaterdag 12 september 2020

Dag & Nacht - Helga van Leur & Govert Schilling

Het was dit blog van Hendrik-Jan dat me attent maakte op het bestaan van dit boek. En zijn enthousiasmerende woorden trokken mij gelijk over de streep om het boek ook gelijk aan te schaffen.

Het zal denk ik wel meer dan 10 jaar geleden zijn dat we hier in huis samen geïnteresseerd waren in de sterren en later in de wolken. Er staan dan ook aardig wat boeken over deze onderwerpen in de boekenkast. Nu is het met sterren zo dat het pas leuk wordt als je zo ook regelmatig kunt zien. Het wonen in een grote stad als Amsterdam met bakken lichtvervuiling heeft dan ook wat dit interessegebied betreft aardig wat roet in het eten gegooid.

Met wolken zat het anders. Daar is behoorlijk wat over geschreven en er zijn prachtige wolkenatlassen met schitterende foto's, alleen zijn die teksten voor mij vaak heel snel te ingewikkeld om nog verder te kunnen volgen.
Daarom dacht ik dat dit boek gezien de auteurs uitkomst zou kunnen bieden. 

  

Voor een deel doet het dat ook zeker en het was dan ook een genot om door al die weersverschijnselen te bladeren, daar over te lezen en de schitterende foto's te bekijken. Nu voel je de maar natuurlijk al aankomen. En die zit 'm in dat er wel heel makkelijk allerlei termen worden gebruikt. Zoals gelijk in de eerste alinea waar wordt gesproken over een dampkring en een zin later over de atmosfeer. Ik zit dan gelijk rechtop met de vraag wat die twee termen dan inhouden. Daar wordt dan verder in de tekst nergens meer over gerept en bleef ik met die vragen zitten. Soms riep de tekst bij mij meer vragen op en kon ik maar met moeite verder lezen.
Het is niet dat de tekst te moeilijk is maar ik had graag nog wat meer uitleg over het een en ander gekregen. Op het moment dat ik naast me neergelegde dat die uitleg er niet ging komen, kon ik weer wat makkelijker verder lezen.

Het gedeelte over de sterren en andere hemelverschijnselen was een feest van herkenning. En ik verraste mijzelf met hoeveel ik er na zoveel jaar nog van wist. De rest was een prettige opfriscursus.

Dus uiteindelijk toch nog een heel leuk en interessant boek en als je niet voor de inhoud gaat, dan is het ook alleen al om al die foto's een genot om erin te kijken.

2 opmerkingen:

Ali zei

Nou is het dus een boek dat ik aan een vriendin wilde aanraden, maar door jouw review weet ik niet of ik daar nou goed aan doe. Leer je er wel wat uit? Of wordt het gewoon niets als je de basics niet kent?

Niek zei

Ik denk dat heel veel mensen het geweldig leuk vinden. Het is namelijk behoorlijk met de voeten in de klei. Maar als je een lezer bent als ik, dan wil je nog veel meer. Ik ben nogal veeleisend in hoe ik mijn kennis gepresenteerd wil hebben.
En zoals ik schreef zijn alleen de foto's, het ook al de moeite waard.
Lees anders ook even het blog van Hendrik-Jan (links staat in dit blog). Hij is een en al enthousiast.

Gezinsverpakking - De Chabotten

Voor ik dit boekenweekgeschenk ging lezen, luisterde ik naar de podcast Nooit meer Slapen waarin de familie Chabot over dit boekje geïntervi...