Doorgaan naar hoofdcontent

Dag & Nacht - Helga van Leur & Govert Schilling

Het was dit blog van Hendrik-Jan dat me attent maakte op het bestaan van dit boek. En zijn enthousiasmerende woorden trokken mij gelijk over de streep om het boek ook gelijk aan te schaffen.

Het zal denk ik wel meer dan 10 jaar geleden zijn dat we hier in huis samen geïnteresseerd waren in de sterren en later in de wolken. Er staan dan ook aardig wat boeken over deze onderwerpen in de boekenkast. Nu is het met sterren zo dat het pas leuk wordt als je zo ook regelmatig kunt zien. Het wonen in een grote stad als Amsterdam met bakken lichtvervuiling heeft dan ook wat dit interessegebied betreft aardig wat roet in het eten gegooid.

Met wolken zat het anders. Daar is behoorlijk wat over geschreven en er zijn prachtige wolkenatlassen met schitterende foto's, alleen zijn die teksten voor mij vaak heel snel te ingewikkeld om nog verder te kunnen volgen.
Daarom dacht ik dat dit boek gezien de auteurs uitkomst zou kunnen bieden. 

  

Voor een deel doet het dat ook zeker en het was dan ook een genot om door al die weersverschijnselen te bladeren, daar over te lezen en de schitterende foto's te bekijken. Nu voel je de maar natuurlijk al aankomen. En die zit 'm in dat er wel heel makkelijk allerlei termen worden gebruikt. Zoals gelijk in de eerste alinea waar wordt gesproken over een dampkring en een zin later over de atmosfeer. Ik zit dan gelijk rechtop met de vraag wat die twee termen dan inhouden. Daar wordt dan verder in de tekst nergens meer over gerept en bleef ik met die vragen zitten. Soms riep de tekst bij mij meer vragen op en kon ik maar met moeite verder lezen.
Het is niet dat de tekst te moeilijk is maar ik had graag nog wat meer uitleg over het een en ander gekregen. Op het moment dat ik naast me neergelegde dat die uitleg er niet ging komen, kon ik weer wat makkelijker verder lezen.

Het gedeelte over de sterren en andere hemelverschijnselen was een feest van herkenning. En ik verraste mijzelf met hoeveel ik er na zoveel jaar nog van wist. De rest was een prettige opfriscursus.

Dus uiteindelijk toch nog een heel leuk en interessant boek en als je niet voor de inhoud gaat, dan is het ook alleen al om al die foto's een genot om erin te kijken.

Reacties

Ali zei…
Nou is het dus een boek dat ik aan een vriendin wilde aanraden, maar door jouw review weet ik niet of ik daar nou goed aan doe. Leer je er wel wat uit? Of wordt het gewoon niets als je de basics niet kent?
Niek zei…
Ik denk dat heel veel mensen het geweldig leuk vinden. Het is namelijk behoorlijk met de voeten in de klei. Maar als je een lezer bent als ik, dan wil je nog veel meer. Ik ben nogal veeleisend in hoe ik mijn kennis gepresenteerd wil hebben.
En zoals ik schreef zijn alleen de foto's, het ook al de moeite waard.
Lees anders ook even het blog van Hendrik-Jan (links staat in dit blog). Hij is een en al enthousiast.

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…