vrijdag 24 april 2015

The Other Wind - Ursula K. Le Guin


Over een periode van 31 jaar heeft Ursula K. Le Guin zes boeken geschreven die afspelen in het Earthsea universum. In het nawoord van dit zesde boek schrijft de auteur zelf dat zij het niet als zes aparte boeken ziet maar als een geheel. En daar kan ik helemaal mee instemmen. Alhoewel de delen ook apart te lezen zijn omdat er in elk boek voldoende uitleg wordt gegeven om de hele geschiedenis te kunnen volgen, is het de mooiste ervaring om ze allemaal in chronologische volgorde te lezen. Zo maak je mee hoe de hoofdpersonen van jongelingen opgroeien en steeds ouder worden waarbij je ze volgt in een groot deel van hun leven terwijl er weer jongere personages op hun pad komen.

En daarmee wordt een nog veel grotere geschiedenis uit de doeken gedaan namelijk die van hoe draken en mensen in diezelfde wereld, Earthsea, met hun eigen drijfveren, verlangens, wensen en moraal uit elkaar zijn gegroeid en welke gevolgen dit voor iedereen heeft. Magie wordt op een natuurlijke manier gebracht en nergens als een makkelijke oplossing voor een probleem. Het is eerder dat het problemen veroorzaakt.

In de typische heldere Le Guin manier geschreven en boekenserie die voor vele malen herleesbaar is en waarvan ik nu begrijp waarom men het heeft willen verfilmen. Jammer dat dit zo'n flop is geworden.

1 opmerking:

woordenaar zei

De film was niet slecht, wel overdone. En tegelijkertijd weer niet groots genoeg aangepakt om het grote publiek aan te spreken.

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...