maandag 24 december 2018

Halleluja - Annelies Verbeke

Niet vaak ben ik zo verrast als door het eerste verhaal in deze bundel korte verhalen geschreven door Annelies Verbeke. Huilbaby, zoals dit korte verhaal heet, zoog mij gelijk in een kijk op de wereld die voor mij zowel origineel, intelligent als emotioneel is. Ik kon er zelfs zo niet over uit dat ik het heb voorgelezen aan mijn levensliefje, die normaliter niet zo warm loopt voor literatuur maar hier toch ook gelijk door geraakt was.

Het enge is dat als een eerste verhaal zo'n indruk maakt, de volgende verhalen bijna alleen maar kunnen tegenvallen. Inderdaad hebben de volgende veertien verhalen mij niet meer zo verpletterd als het eerste maar toch zijn ook deze allen stuk voor stuk de moeite waard en springen ze moeiteloos uit boven het gemiddelde dat geschreven wordt.

De vraag is wat deze verhalen zo bijzonder maken. Ik denk in de eerste plaats de originele blik waarmee het leven in deze verhalen aanschouwd wordt. En daarnaast is het volstrekt geloofwaardig. Het zijn situaties die een deel van je eigen leven kunnen zijn of dat van iemand die je nabij staat. Het gaat over hoe mensen relationeel tegenover elkaar staan en de emoties die bij het leven komen kijken. Teleurstelling, pijn, verlangen, verdriet en de liefde. Ik voelde veel herkenning en daarmee een troost niet alleen met deze gevoelens in het leven te staan.

1 opmerking:

Marcia zei

Ik was ook zwaar onder de indruk van de opener 'huilbaby'. Wat een bijzonder verhaal!

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...