Doorgaan naar hoofdcontent

Renger - Nyk de Vries

Omdat ik vorig jaar in Leeuwarden was, leek het me interessant om een boek van een Friese schrijver aan te schaffen. Dat werd dit boek Renger van de voor mij onbekende Nyk de Vries. Een totaal onbekend boek beginnen, voelt heel vrij omdat ik dan nog geen enkele vooroordeel of verwachting heb. Op die manier krijgt een boek alle kans van de wereld. Helaas heeft dit verhaal mij niet werkelijk kunnen grijpen.

Pas nadat ik al over de helft was, zag ik op de achterflap de tekst staan 'David Lynch in de Friese Wouden' als omschrijving van Nyk de Vries. Dat heeft het bij mij niet goed gedaan. Ik ben groot fan van David Lynch en dit boek heeft met zijn werk helemaal niets te maken. Jammer dat een flappentekstschrijver zich zo vergaloppeerd want dit doet juist af aan de eigenheid van deze Friese schrijver. Door de vergelijking wordt Nyk de Vries zijn boek  juist een heel middelmatige weinig origineel werk.

Het beschrijft met veel flashbacks de verhouding tussen de ik-persoon en zijn vader terwijl hij opgroeit en nog thuis woont. Mij blijft het allemaal te oppervlakkig en te voorspelbaar. De gebeurtenissen in het heden waarbij zijn relatie op de klippen loopt, is net zo weinig spannend in mijn beleving. Renger is de naam van een vroegere dorpsgenoot die de ik-persoon nu weer in Amsterdam tegenkomt en waar een mysterie omheen lijkt te worden geweven maar dat blijkt dan meer in het hoofd van de hoofdpersoon te zitten.

Ik denk dat ik weet wat de schrijver heeft willen doen maar in mijn beleving is dat niet goed uit de verf gekomen. Het is allemaal te bedacht en wat dit emotionele onderwerp betreft, de relatie vader-zoon, werkt dat niet.

Zijn ultrakorte, absurde verhalenbundel De dingen gebeuren omdat ze rijmen uit 2011 werd genomineerd voor de J.C. Bloemprijs. Ultrakort klinkt dan wel weer intrigerend maar ik vrees dat de kans dat ik dat boek tegenkom, bijzonder klein is. En ik ben niet geprikkeld genoeg door dit boek om er actief naar op zoek te gaan.

Reacties

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…