maandag 30 september 2019

Renger - Nyk de Vries

Omdat ik vorig jaar in Leeuwarden was, leek het me interessant om een boek van een Friese schrijver aan te schaffen. Dat werd dit boek Renger van de voor mij onbekende Nyk de Vries. Een totaal onbekend boek beginnen, voelt heel vrij omdat ik dan nog geen enkele vooroordeel of verwachting heb. Op die manier krijgt een boek alle kans van de wereld. Helaas heeft dit verhaal mij niet werkelijk kunnen grijpen.

Pas nadat ik al over de helft was, zag ik op de achterflap de tekst staan 'David Lynch in de Friese Wouden' als omschrijving van Nyk de Vries. Dat heeft het bij mij niet goed gedaan. Ik ben groot fan van David Lynch en dit boek heeft met zijn werk helemaal niets te maken. Jammer dat een flappentekstschrijver zich zo vergaloppeerd want dit doet juist af aan de eigenheid van deze Friese schrijver. Door de vergelijking wordt Nyk de Vries zijn boek  juist een heel middelmatige weinig origineel werk.

Het beschrijft met veel flashbacks de verhouding tussen de ik-persoon en zijn vader terwijl hij opgroeit en nog thuis woont. Mij blijft het allemaal te oppervlakkig en te voorspelbaar. De gebeurtenissen in het heden waarbij zijn relatie op de klippen loopt, is net zo weinig spannend in mijn beleving. Renger is de naam van een vroegere dorpsgenoot die de ik-persoon nu weer in Amsterdam tegenkomt en waar een mysterie omheen lijkt te worden geweven maar dat blijkt dan meer in het hoofd van de hoofdpersoon te zitten.

Ik denk dat ik weet wat de schrijver heeft willen doen maar in mijn beleving is dat niet goed uit de verf gekomen. Het is allemaal te bedacht en wat dit emotionele onderwerp betreft, de relatie vader-zoon, werkt dat niet.

Zijn ultrakorte, absurde verhalenbundel De dingen gebeuren omdat ze rijmen uit 2011 werd genomineerd voor de J.C. Bloemprijs. Ultrakort klinkt dan wel weer intrigerend maar ik vrees dat de kans dat ik dat boek tegenkom, bijzonder klein is. En ik ben niet geprikkeld genoeg door dit boek om er actief naar op zoek te gaan.

Geen opmerkingen:

Gezinsverpakking - De Chabotten

Voor ik dit boekenweekgeschenk ging lezen, luisterde ik naar de podcast Nooit meer Slapen waarin de familie Chabot over dit boekje geïntervi...