Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 21 Eindeloze series#50books is een initiatief van Petepel waarbij elke week een nieuwe boekvraag gesteld wordt zodat wij, gretige lezers, erover kunnen nadenken/praten/grijnzen/bloggen.


De eenentwintigste vraag is: Van welk boek heb je spijt dat je het ooit kocht?


Als science fiction en fantasy-liefhebber heb ik in de loop der jaren geleerd om in tweedehands boekenwinkels op te passen met het aanschaffen van een boekje dat zo op het oog aantrekkelijk lijkt. Want wat is regelmatig het geval? Het boekje is een deel van een reeks, een serie, een universum waarbij als je het eerste boek niet kent, veel van het verhaal onbegrijpelijk wordt. Iets wat trouwens lang niet altijd duidelijk op de kaft van het boek zelf wordt aangegeven.
Zo heb ik aardig wat ongelezen losse deeltjes in mijn kast staan die ik later in een nieuwe uitgave heb gekocht waarbij deze deeltjes een onderdeel zijn van die serie. (Al ga ik ze niet los lezen, toch vind ik het moeilijk om ze weg te gooien als ze van mijn lievelingsschrijver Michael Moorcock zijn)

Iets anders om op te letten is of van die serie reeds het laatste boek is verschenen. Vroeger begon ik dapper aan deel 1 zonder verder te kijken en kocht de verdere delen als het eerste deel me beviel. Maar bij bijvoorbeeld A Song of Ice and Fire van George RR Martin is me dat zwaar op de maag gevallen. Rond 2000 las ik de eerste drie delen. Daarna werd het vijf jaar wachten voor het volgende deel en voor mij nog langer want ik wilde perse de pocket editie hebben (en kocht alsnog de verkeerde uitgave waardoor de kaften niet meer met elkaar kloppen, grrrrrr, het leven van een dwangneuroot is lastig). Het deel daarna is in 2011 uitgekomen en nu hebben we nog steeds twee delen te gaan.
Met mijn geheugen is het ondoenlijk om zo lang te moeten wachten en ik heb hierdoor ook besloten nooit meer aan een reeks te beginnen als het laatste deel niet al is uitgegeven.

Maar ja, toen kwam opeens de belangstelling voor graphic novels en manga om de hoek kijken. En als er ergens uit de ban wordt gesprongen met opeenvolgende delen dan zijn het wel deze twee manieren van verhalen. Telkens ben ik blij als de makers er een eind aan hebben weten te knopen. Maar helaas zit ik nog wel verstrikt in een aantal naar het lijkt eindeloze reeksen. En alhoewel het echt super is, toch heb ik spijt dat ik daar ooit bij deel 1 mee begonnen ben.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…