Doorgaan naar hoofdcontent

The Ocean at the End of the Lane - Neil Gaiman


Langere tijd volgde ik op Neil Gaiman zijn eigen blog het ontstaan van dit boek zonder dat er iets van weggeven werd. Het enthousiasme en de zenuwen van de schrijver hierbij prikkelde mijn nieuwsgierigheid des te meer en de verwachting werd hoog gespannen.
De titel sprak enorm tot de verbeelding en voordat het boek uitkwam werd ook de kaft onthult. Een wonderlijke plaatje waarom alleen al ik dit boek zou hebben aangeschaft.
De uitgavedatum werd steeds een beetje vervroegd en in plaats van eind juni, viel half juni het boek in mijn brievenbus.
De kaft in het echt is net zo schitterend als op mijn beeldscherm met het verschil dat de kaft niet alleen voelbare letters heeft maar ook de oceaan tastbaar is gemaakt. Even was ik verwonderd over de zeer slordig afgesneden bladzijden maar de Duitse Amazone had er een briefje bij gedaan met uitleg hierover. Het was een bewuste keuze om op deze manier het boek uit te brengen en wordt wel rauer Schnitt of ungeschnittenes boek genoemd. Bij een boek van Neil Gaiman vind ik het ook wel heel erg passen.

Voorzichtig ben ik aan de proloog begonnen met het idee om zo lang mogelijk over dit verhaal te doen zodat ik er lang van kon genieten. De eerste dagen is dat gelukt met een of twee hoofdstukken per dag. Maar halverwege was er geen houwen meer aan. Het was te mooi en te wonderlijk om aan de kant te leggen.

Over de inhoud wil ik niets zeggen dat is iets dat ieder voor zich kan ervaren. Wat ik er wel over kwijt wil is dat de wereld die Neil Gaiman hier weet te scheppen er een is die zeker ergens bestaat. Het is de wereld die de volwassen mens van binnen in zich draagt en komt uit de kindertijd waarin alles nog mogelijk was. Als we daar allemaal voor open zouden staan, bevatte de wereld heel andere gevaren dan die we nu zien en zijn er vriendschappen waar we altijd naar verlangen.

Neil Gaiman heeft het wederom helemaal waar weten te maken.

Reacties

Ninia zei…
mooie nieuwsgierig makende bespreking. Voor mij geen rauer Schnitt omdat ik het als e-book ga lezen :)
Niek zei…
Dank je. Ik kijk er nu al naar uit hoe jij het gaat vinden.
Anoniem zei…
Ik heb wisselende ervaringen met Neil Gaiman, maar hier word ik wel heel nieuwsgierig naar
Niek zei…
Nieuwsgierig is een goeie zaak, Anoniem.
Ik ben nu ook nieuwsgierig wie jij bent. :-)

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt. En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje? Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken. Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman. Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman. In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen. Ik ben heel erg

Mag ik even iets tegen je aanhouden? - Japke-d. Bouma

Na tien jaar actief zijn in de medezeggenschap waarvan zes als een van de voorzitters in de OR, nam ik vorig jaar afscheid om ruimte te maken voor fris bloed. Bij het laatste etentje van de OR in die samenstelling werd een ABC voorgelezen waar iedereen in voorkwam en kregen de leden die zich niet meer verkiesbaar hadden gesteld een cadeau. Mijn cadeau was dit boek met de begeleidende woorden dat ik altijd zo kritisch was op taal. Niet dat ik goed ben in taal, verre van, maar wat mij betreft moeten notulen kloppen en brieven helder zijn in hun bedoeling. Wel grappig dat mijn luis-in-de-pels gedrag ook nog een boek over taal heeft opgeleverd. Al had ik wel eens van Japke-d. Bouma gehoord, ik had nog nooit iets van haar gelezen. En helaas ben ik er nu niet echt door gegrepen. Dat komt misschien ook omdat in een boek als dit columns gebundeld zijn en ik er dan altijd meerdere achter elkaar ga lezen terwijl ze geschreven zijn om er hooguit een per dag te lezen. Zo gebundeld komen ze op mi

Liefde in Beeld - Margreet de Heer

Margreet de Heer, vanaf oktober 2017 voor drie jaar Stripmaker des Vaderlands en ik had nog niet eens van haar gehoord. Schandalig! Ik maakte kennis met haar door de tweewekelijkse podcast van het Stripjournaal waarin zij inmiddels een vaste gast is geworden. Haar onaflaatbare enthousiasme voor strips werkte op mij zo aanstekelijk dat ik nieuwsgierig werd naar wat zij zelf heeft gemaakt. En daarmee schafte ik Liefde in Beeld aan. Dit boek heeft mij zeer aangenaam verrast. Want in plaats van een verhalende strip is dit een boek waarin Margreet de Heer over allerlei aspecten van de liefde filosofeert en daarbij ook haar eigen ervaringen gebruikt ter illustratie. En dan natuurlijk niet alleen in woord maar vooral ook in beeld. De tekeningen kwamen eerst eenvoudig op mij over maar hoe meer ik er van zag, hoe meer ik doorkreeg hoe door wat subtiele kleurverschillen er heel veel diepte in de plaatjes zitten.  Enkele onderwerpen die in dit boek langskomen zijn zeven soorten liefde, seks, de