zaterdag 12 oktober 2013

#50books - 38 Altijd in ontwikkeling

#50books is een initiatief van Petepel waarbij elke week een nieuwe boekvraag gesteld wordt zodat wij, gretige lezers, erover kunnen nadenken/praten/grijnzen/bloggen.

De achtendertigste vraag is: Kunnen we met online publiceren iets van de oude vertelkunst terugkrijgen die verloren is gegaan met de boekdrukkunst?

Met zijn allen om een kampvuur, dan komen de verhalen wel los. Verhalen over wat er van de week is gebeurd maar ook over een vakantie uit de kindertijd. En wat dacht je van het avontuur dat een vage kennis ooit heeft meegemaakt. Alles gaat er over de tong. De een kan het nog mooier brengen dan de ander.

En weet je, als je deze mensen later nog eens naar deze verhalen vraagt dan zal ieder weer zijn eigen versie brengen.

Dus het ontwikkelen van verhalen door vertelkunst is nooit weggeweest. Met de boekdrukkunst is er qua verhalen iets bijgekomen. Namelijk de woorden die altijd in dezelfde volgorde blijven staan. Maar vraag maar eens aan verschillende mensen de gelezen woorden na te vertellen. Dan zal toch ieder weer zijn eigen versie hebben want ieder mens leest de woorden met zijn eigen achtergrond en zijn eigen ervaringen, kennis en kunde. Ook al staan de woorden vast, de betekenis zal met de tijdgeest veranderen net zoals de mens steeds maar weer doorontwikkelt.

Geen opmerkingen:

Doctor Who: The Thirteenth Doctor #1 A New Beginning - Jody Houser, Rachael Stott & Enrica Eren Angiolini

  Slechts 41 bladzijden (met voorkant meegerekend) dus duidelijk een opmaat voor meer, veel meer avonturen, ook gezien het hoge cliffhanger ...