zondag 13 oktober 2013

#50books - 39 Een stukje van de puzzel

#50books is een initiatief van Petepel waarbij elke week een nieuwe boekvraag gesteld wordt zodat wij, gretige lezers, erover kunnen nadenken/praten/grijnzen/bloggen.

De negenendertigste vraag is: Ga je door het lezen van literatuur de wereld beter begrijpen?

Het leven is een grote puzzel en wel een hele bijzondere. Want hoe meer stukjes je vindt, hoe duidelijker het wordt dat er nog veel meer verborgen stukjes zijn dan je in eerste instantie dacht. En dan is het ook nog zaak om ze op de juiste plek te krijgen.

Door het lezen van literatuur krijg je net weer even wat meer informatie over het bestaan, over de wereld, over hoe andere mensen dit alles kunnen ervaren en hoe dit dan weer geïnterpreteerd wordt.

Nu geldt dit meer begrijpen van de wereld ook voor andere genres dan literatuur. Al is bijvoorbeeld een genre als science fiction wel geen directe afspiegeling van het hedendaagse bestaan, het zegt bijvoorbeeld wel heel veel over de tijdgeest waarin het is geschreven en daarmee is het ook een puzzelstukje van het grote geheel.

En niet alleen lezen brengt kennis over het bestaan. Ook het omgaan met andere mensen, het volgen van hedendaagse wereldgeschiedenis in de maak, een wandeling in de duinen, een stuk hardlopen of een droedel fabriceren op een stuk papier. Zolang als je open staat voor het grote geheim dat het bestaan is, zal je meer er van kunnen begrijpen. Of tenminste, dat denk je.

1 opmerking:

Ninia zei

leuke laatste zin :)

Clarkesworld Magazine Issue 180 September 2021

Het septembernummer van Clarkesworld Magazine heeft opmerkelijk veel Amerikaanse verhalen terwijl juist Neil Clarke in zijn artikel Editor&...