zaterdag 28 december 2013

Fables Vol. 18 Cubs in Toyland - Bill Willingham & Mark Buckingham


Het 18de deel van een graphic novel serie en dan nog niet uitgemolken of verhaallijnmoe. Nee, juist het tegenovergestelde. Bill Willingham is er in geslaagd om Fables een heel nieuw leven in te blazen door gebeurtenissen met de bekende personages uit deze serie voor te schotelen waar veel gevierde schrijvers zich niet aan zouden durven wagen. Zo onverwachts!
Bill Willingham schuwt het gruwelijke niet zoals uit eerdere delen ook wel op te maken was maar in dit deel exploreert hij weer een heel nieuw soort gruwelijkheid. Het knuffelige is lang niet zo knuffelig als dat het lijkt en meer tipjes van de sluier zal ik niet oplichten. Ga het zelf lezen en laat je verrassen.

Het mooie van dit deel is ook dat nieuwe lezers in kunnen stappen zonder het gevoel te hebben dat ze al te veel achtergrondinformatie missen.
Het verhaal van de Dark One is alleen nog merkbaar in enkele bladzijden die wel iets laten zien van de naweeën van dat verhaal dat vele delen in beslag heeft genomen maar die er voor dit deel weinig toe doen. De hoofdzaak is het avontuur rondom de kinderen van Sneeuw Witje en de Bigby, de grote boze wolf en zonder enige voorkennis is dat prima te lezen.

Het extraatje achterin is een mooi uitgewerkt en afgerond verhaal over de achtergrond van Bigby zelf en hoe hij aan zijn lot is gekomen. Het tekenwerk daarvan is van Gene Ha. De tekenstijl op zich is niet opmerkelijk maar wel het kleurgebruik die door de donkerte een enorme sfeer creëert.

En o ja, ik wil nog een keer de kaders van Fables noemen. Elke bladzijde heeft aan de buitenrand een strook van anderhalve centimeter die gevuld is met een tekening die symboliseert waar we in het verhaal zijn en met waar bedoel ik de plek, de plaats, de wereld, het universum, de sfeer. De stroken reiken helemaal tot de rand van het boek waardoor als het boek dicht ligt, deze gekleurde stroken ook de zijkant nog kleuren.
Bij elk nieuwe plek is er een nieuwe tekening en deze is altijd de moeite waard om even echt te bekijken.

Het 19de deel is net een paar dagen uit en ben erg benieuwd hoe het verder zal gaan.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...