Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 50 Elk einde een nieuw begin

#50books is een initiatief van Petepel waarbij elke week een nieuwe boekvraag gesteld wordt zodat wij, gretige lezers, erover kunnen nadenken/praten/grijnzen/bloggen.

De vijftigste vraag is: Welke vraag zou je zelf als eerste stellen mocht je het stokje van #50books overnemen?
http://www.hetutrechtsarchief.nl/webwinkel/spoorwegen/magnetische-boekenlegger
Als eerste vraag misschien niet maar eentje die al maanden op het puntje van mijn tong ligt, is: Wat gebruik jij om te onthouden waar je in een boek gebleven bent?
De hoop bij deze vraag is mensen uit te lokken om al hun soorten boekenleggers te laten zien. Ik kwam er namelijk achter dat ik er zelf een hele hoop heb van papier tot leer tot metaal en ben erg benieuwd of andere mensen ook zo'n stapel hebben. Daarnaast zijn ook boekenleggers die zelf verhalen oproepen door waar ze vandaan komen of hoe ze verkregen zijn. En er is ook nog een stiekeme wens bij deze vraag om de notoire ezelsorenmakers op te sporen.
Geen diepe vraag maar wel eentje over gewoontes.

http://philosiblog.files.wordpress.com/2012/11/beginend.jpg?w=640En over gewoontes gesproken dan nu door naar de indirecte vraag over het voortbestaan van #50books.
Ik ben niet vanaf het allerbegin er bij geweest maar heb weten bij te schrijven tot het echte leven (HEL) me inhaalde en ik weer wat achterkwam waarna het toch weer lukte bij te komen.
De meeste mensen zouden daar niet zo moeilijk over doen maar als ik aan iets begin dan maak ik het af en is het voor mij moeilijk loslaten onderweg.
Daarom vind ik het fijn als er aan iets een kop en een staart zit. Na het begin komt er een tussenstuk en dan een einde. Daarna is er weer ruimte voor iets nieuws.

Peter, zeer veel dank voor het onvermoeibaar bieden van de 50 boekvragen. Het is erg leuk om op deze manier ook weer nieuwe bloggers te hebben leren kennen en natuurlijk om over de vragen zelf na te denken.

Ik ben zeer benieuwd of en zo ja wie van deze bloggers het stokje over zou willen nemen en het avontuur een nieuw begin geeft.


Reacties

Ninia zei…
Jij ook bedankt voor al je bijdragen. Was leuk om te lezen en ook steeds met toepasselijke plaatjes erbij.
Niek zei…
Het plaatjes vinden was ook wel een extra leuke bijkomstigheid. Altijd een leuke bijkomstigheid als anderen dit ook opvalt.
petepel zei…
Leuke vraag, en ik heb inmiddels mijn antwoord in een blogpost gezet. Zoals ik de komende dagen ga proberen alle ingediende vragen te beantwoorden.
Wat het stokje betreft, het is inmiddels zo goed als zeker dat Martha (drspee) het zal overnemen volgend jaar. En misschien gaat daarna Hendrik-Jan er wel mee aan de haal. Wie zal het zeggen? Ik ga in ieder geval meedoen.
Niek zei…
Hele eer dat je eigen initiatief zo in leven blijft. En heel leuk dat je nu zelf ook mee gaat doen.

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…