Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 2015.10 Naden

In deze derde jaargang van #50books is het de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel die de vragen stelt.

En de tiende vraag is: 
 
Wat zijn de problemen waar jij last van hebt als boekenwurm?
The Unwritten Vol 6 Mike Carey & Peter Gross 
Dat in al die eeuwen dat we nu ervaring hebben met de boekdrukkunst, er nog steeds geen oplossing is bedacht voor het op waarde tonen van tekeningen die twee bladzijden bestrijken. Op de manier waarop deze nu afgedrukt worden, valt altijd in het midden een deel in de naad weg waardoor de tekening gruwelijk verminkt wordt. Zoveel gaat er verloren van het effect van de tekening dat ik vaak denk dat ze er beter een kleinere tekening op een bladzijde van hadden kunnen maken.

Dit fenomeen kom ik veel tegen in graphic novels maar ook in kunstboeken. Prachtige schilderijen die door de naad verworden tot iets waardeloos. Onbegrijpelijk dat men moeite doet om een kunstwerk op deze manier af te beelden.
 
Iets anders is dat nog wel eens gekozen wordt om de tekst van een boek zo dicht mogelijk bij de naad af te drukken. Hoeft geen probleem te zijn als het boek zo gemaakt is dat het helemaal openvalt. Maar als dit gebeurt bij een stijve pocket die je alleen met geweld kunt openbreken dan is lezen geen ontspannen bezigheid meer maar een krachtsinspanning.

Naast mijn ergernis hierover ben ik vooral ook verwonderd dat men zoiets moois als teksten en tekeningen zo respectloos vormgeeft. Gelukkig zijn er nog heel wat uitgevers die wel rekening houden met de naden.

Reacties

Unknown zei…
Aaaaah neeeeee geen pockets openbreken!
Niek zei…
Ja maar, soms kan het niet anders omdat de letters in de naad vallen. Het is echt niet mijn hobby.

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…