Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 2015.12 Nieuw, nieuw, nieuw

In deze derde jaargang van #50books is het de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel die de vragen stelt.
En de twaalfde vraag is:

Wat is het oudste boek in jouw verzameling?


Met een blik langs mijn boekenkasten en een kleine graaftocht in mijn geheugen, kom ik al snel tot de conclusie dat er bij ons weinig oud papier aanwezig is. 

Van onze studies hebben we onze eigen scripties bewaard maar verder is er nog weinig van het studiemateriaal terug te vinden.
We zijn meegegaan met de tijd en als we iets willen weten dan zoeken we het op via internet of kopen een actueel boek over het onderwerp.

Nu we zelf ouder en wat vermogender zijn, doen we ook niet zo moeilijk over een boek wegdoen. Als we er spijt van krijgen kopen we een nieuw exemplaar.

Er zijn zelfs boeken de deur uitgegaan omdat ze zo stoffig en vies waren door de jaren in studentenkamers en het vele roken om vervolgens nadat we gestopt zijn met roken in een heel schone, nieuwe versie terug te keren.

Hier en daar staat nog wel een uit elkaar vallend kinderboek maar echt oud zijn die niet te noemen.

Nu heb ik een aantal jaren geleden oude Bosatlassen van een vriendin gekregen die er niets mee deed en mij leek het wel grappig om daar eens in te kijken. Nooit gedaan natuurlijk. Deze blijken van 1916 te zijn.

Tot mijn verbazing trok mijn man een nog ouder boekje uit de kast. Leerboek der Kosmografie, jawel, mét vraagstukken. Geen idee waarom dit boek de weggooiwoede heeft overleefd maar daar is ie dan. Een boek uit 1915. Of we er ooit nog in gaan kijken, is de vraag. Grotere kans dat het in een vlaag van wat-kan-er-nog-meer-weg in de papierbak verdwijnt. 


Het zal inmiddels duidelijk zijn dat oude boeken bij ons geen must is, eerder het tegenovergestelde. Nu ik er weer in een paar gesnuffeld heb, voel ik alweer het stof kriebelen en mijn neus jeuken.
Oude teksten hebben zeker mijn belangstelling maar voor mij hoeft dat niet op oud papier.  

Reacties

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…