zondag 5 juli 2015

#50books - 2015.27 Te lang en te veel uitleg

In deze derde jaargang van #50books is het de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel die de vragen stelt.

En de zevenentwintigste vraag is:

Welk boek las je onlangs en wil je iedereen afraden ook te lezen?


Dat is een makkie, dat is 1q84 van Haruki Murakami waar ik in juni nog over geblogd heb.

Typisch zo'n boek dat al vele jaren gehypt wordt waardoor het ook steeds weer opnieuw op mijn netvlies kwam. En ja door dan een goedkope versie aan te bieden, wil ik dan nog wel eens daarvoor vallen. Ondertussen waren er ook lezers om mij heen die ik respecteer, die van deze schrijver genoten dus een erge buil zou ik me niet kunnen vallen, dacht ik.

Dat liep anders af. Het was een enorm overdreven uitgesponnen verhaal waarbij het zeker geholpen had als het eenderde had beslagen van wat het nu aan aantal bladzijden inneemt. De inhoud van het verhaal had misschien nog wel het beste gewerkt in een kort verhaal of een novelle.

En dan die schrijfstijl! De schrijver lijkt een weinig hoge pet op te hebben van de lezer want alles wordt uitgelegd. En niet een keer, nee meerdere malen. En ja ook zaken die sowieso al geen uitleg nodig hadden.


Het is allemaal enorm bedacht met het hoofd en er zit bijna geen hart in. Het kan natuurlijk zijn dat mensen daar van houden maar als je je leestijd in zulke teksten wil steken dan raad ik toch op zijn minst aan om een dunner boekje van deze schrijver te kiezen.

Zo.
Ik heb gezegd.
Lekker zeg.
Zat me toch nog meer dwars dan ik gedacht had. Dank je wel, Peter.

Geen opmerkingen:

Gezinsverpakking - De Chabotten

Voor ik dit boekenweekgeschenk ging lezen, luisterde ik naar de podcast Nooit meer Slapen waarin de familie Chabot over dit boekje geïntervi...