zondag 26 maart 2017

Clarkesworld Magazine Issue 126 March 2017

Het Clarkesworld Magazine van maart dit jaar bevat 7 korte verhalen en 4 artikelen.

Om met de teleurstelling te beginnen vind ik het een gemiste kans dat het artikel SF Short Fiction Markets in China: An Overview of 2016 door Feng Zhang bijna niets anders is dan een opsomming van een aantal Chinese Science Fiction tijdschriften met hun oplageaantallen, hoeveelheden gedrukte woorden en welke bekende auteurs er aan mee hebben gewerkt tot nu toe. 
Graag had ik inhoudelijk meer van deze tijdschriften willen weten. Zoals bijvoorbeelden wat nu typische Chinese Science Fiction thema's zijn en hoe deze in de loop der jaren is veranderd. Misschien wel onder invloed van Westerse ideeën maar misschien ook wel door veranderingen in de Chinese maatschappij. Helaas niets van dit alles.

The Discovered Country door Alexander Jablokov is dan weer een pareltje wat dit maandblad de moeite waard maakt. In dit verhaal zijn het de doden die het rijk van de levenden overnemen maar niet op een manier die je zou denken en dat maakt het interessant. Het is maatschappijkritisch en laat je als lezer stilstaan bij wat technologische ontwikkeling in de toekomst kan brengen.

Goodnight, Melancholy geschreven door Xia Jia en vertaald door Ken Liu begint heel sterk met een IA die aan de eisen van de gebruiker lijkt te voldoen. Maar dit verhaal wordt verdrongen door het vertellen van de hele geschiedenis van Alan Turing dat in detail wordt opgedist. Pure geschiedenis zoek ik niet in een SF-verhaal, feiten kan ik zelf in andere boeken opzoeken. Dus ook hier weer een gemiste kans.

Zeer gecharmeerd ben ik van het verhaal door Naomi Kritzer met spijker-op-zijn-kop-titel Waiting Out the End of the World in Patty's Place Cafe. Want wat ga jij doen als je weet dat de kans groot is dat de wereld vergaat door een aanstormende komeet? De hoofdpersoon besluit haar ouders op te zoeken en strandt in een café door benzinegebrek zoals vele anderen. De ontmoetingen die zij heeft en hoe dit haar wereldbeeld wijzigt is een mooie reis om al lezend mee te beleven.

Robert Reed heeft in Two Ways of Living het dilemma voorgelegd voor hen die het leven lineair beleven en zij die er voor kiezen om tijden in cryogene staat te verblijven om dan in een voor hen onbekende toekomst weer te ontwaken en verder te gaan. De belevenis wordt gebracht vanuit het perspectief van degene die de tijdsprongen maakt en levert een interessant beeld op over wat wij onder leven verstaan en wat wij van het leven willen.

Geen opmerkingen:

Gezinsverpakking - De Chabotten

Voor ik dit boekenweekgeschenk ging lezen, luisterde ik naar de podcast Nooit meer Slapen waarin de familie Chabot over dit boekje geïntervi...