zondag 15 oktober 2023

Clarkesworld Magazine Issue 204 September 2023

Het septembernummer van Clarkworld Magazine bevat zeven science fiction en fantasy verhalen en vier non-fictie artikelen.

Axiom of Dreams is een novella van 50 bladzijden geschreven door Arula Ratnakar. Een verhaal dat me beetje bij beetje greep. Een kansarme getalenteerde wiskundige laat een chip in haar hersenen implementeren zodat zij in haar dromen een wiskundig probleem kan oplossen. Door het gebruik van geestverruimende middelen ontstaat er een heel eigen wereld in deze chip. Dit verhaal geeft interessante ideeën over het manipuleren van mensen, wat is het echte leven, wat is een god, hoe werkt liefde, hoe ontstaat cultuur en nog veel meer. Een zeer rijk verhaal. En meestal ben ik niet zo gecharmeerd van deze lengte van een verhaal maar hier is het echt gepast.

The People from the Dead Whale liet mij met een verwonderd gevoel achter. Het is een fragment van een reisverslag met een open einde. In een wereld van overlevenden op een vijandige planeet wordt getoond waarom de voorvaderen die de oorspronkelijke aarde hebben verlaten, worden vervloekt. Het beeld van voortdurend moeten strijden om in leven te blijven, is zeer indringend weergegeven. Omdat niet wordt prijs gegeven hoe het met deze mensen is afgelopen, bleef het nog een tijd naijlen in mijn hoofd.
De Koreaanse auteur Djuna werd vertaald door Jihyun Park en Gord Sellar. Intrigerend ook dat het door 2 mensen vertaald is, iets wat ik voor zo'n kort verhaal niet bedacht zou hebben.
 
RJ Taylor heeft mij weten te ontroeren met Upgrade Day. In deze wereld kunnen mensen ervoor kiezen dat zij na hun dood geüpload kunnen worden in een service robot. Het verhaal laat zien wat de consequenties van zo'n beslissing kunnen zijn. Mooi klein verhaaltje.

 
 


Geen opmerkingen:

Why my cat is more impressive than your baby - The Oatmeal

Wat kan ik hier nog over zeggen? Het is humor die mij enorm ligt maar die soms ook tegen het flauwe aanzit en me dan bijna stoort. Dan komt ...