Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 2014.14 Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt

Elke week een nieuwe boekenvraag in het kader van #50books dit jaar verzorgd door DrsPee. De veertiende vraag is

Als je een boek zou zijn, welk boek zou je dan zijn?

Een vraag waarbij niet een-twee-drie een antwoord in mij omhoog schoot. Wel wist ik gelijk dat het geen manga, strip, kinder- of jeugdboek en dichtbundel zou zijn maar een literair boek. In zo'n boek zou mijn strijd met het bestaan uitdrukking gegeven worden.

Maar ik besta uit meer dan deze voortdurende worsteling. Er is ook kinderlijke verwondering, het kraaien van plezier. Het los van de volwassen werkelijkheid genieten van alle mogelijke andere zijnswijzen. Alleen dit gebeurt dan wel in de veilige omgeving van mijn eigen kamer, mijn eigen hoofd. 

Handhaven in de maatschappij lukt door regelmaat, door mensen om mij heen die me hier op aarde houden.

http://www.ludwigsmachine.com/image/79649111304

En met al deze gedachten kwam ik als vanzelf uit bij een van mijn jeugdliefdes uit de Nederlandse literatuur: Maarten Biesheuvel. Het is te lang geleden om te weten in welk boek precies welk verhaal staat. Wel weet ik dat er in die verhalen de sfeer te proeven is van het strijden, de verwondering en het handhaven zoals wat ik ben.
Reis door mijn kamer is de titel die mij daarmee het meest uitdrukt.
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…