zondag 11 december 2016

#50books - 2016.50 Mooi?

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de vijftigste vraag is:
Wat is het mooiste boek dat je dit jaar las?
 
Mooi? Mooi? Wanneer ik dat woord een paar keer door mijn hoofd laat gaan en dan vergelijk met de boeken die ik dit jaar gelezen heb dan lijkt het op geen van alle van toepassing. Het is net alsof mooi te oppervlakkig is om een boek mee te omschrijven. Misschien dat ik dat doe wanneer ik voor iemand het verhaal niet wil verpesten maar dat is nooit hoe ik een boek onthoud en zeker niet eentje die een behoorlijke indruk bij mij achterlaat.
Welke omschrijving ik dan wel wil geven aan iets dat ik het ste van dit jaar vind?

Verrassendste boek van dit jaar bijvoorbeeld. En dat was met stip Er moet iets gebeuren van Maartje Wortel. Een boek vol korte verhalen dat opnieuw mijn oude liefde voor het Nederlandse verhaal heeft doen opbloeien.

Of wat dacht je van het boek dat mij het meest geraakt heeft? Dat was De Huilende Molenaar van Arto Paasilinna. Deze Finse schrijver heeft zonder sentiment een uiteindelijk zeer emotioneel boek weten te schrijven. En vergeet daarbij de humor niet.

En dan is daar nog het boek dat mij het meest heeft laten kennismaken met iets dat ik absoluut nog niet kende.
Cixin Liu heeft dat voor elkaar gekregen met The Three-Body Problem.
Ten eerste is dit het eerste Chinese science fiction boek dat ik ooit heb gelezen (in het Engels weliswaar maar toch). Ten tweede komen hier zaken uit de Chinese cultuur/geschiedenis naar voren waar ik nooit over na had gedacht. En als laatste had ik geen enkele weet van het drielichamenprobleem dat een waar natuurkundigprobleem is, een probleem dat makkelijk op te lossen lijkt maar uiteindelijk veel haken en ogen heeft.

En ja, al deze boeken zijn allemaal mooi, hebben zo hun geheel eigen schoonheid. Maar daaronder zit waar het werkelijk om te doen is.

Hendrik-Jan, zeer veel dank voor het verzorgen van de #50books vragen van dit jaar. Geen gemakkelijke opgave maar het is je gelukt. En Martha gaat het stokje in 2017 voor de tweede maal overnemen en ik wens haar veel succes. Ik zit er klaar voor.


1 opmerking:

Erik Scheffers zei

Hoi Niek, ik heb zojuist op jouw aanraden "Melancholia" van Lars van Trier gezien. Ik vond het een vreemde film en eerlijk gezegd kon ik er niet zo veel mee. Er komt van deze film geen bespreking op mijn blog omdat ik hem niet goed genoeg vind om hem van harte te kunnen aanbevelen. Toch bedankt voor de tip, als je iets niet uitprobeert, dan weet je ook niet of het de moeite waard is. Groetjes, Erik

The Expanse 1: Leviathan Wakes - James S. A. Corey

De televisieserie gebaseerd op deze boekenreeks heeft veel indruk op mij gemaakt. Na een totale herkijk van de zes seizoenen (helaas is hun ...