maandag 27 februari 2017

Clarkesworld Magazine Issue 125 February 2017

In Clarkesworld Magazine van februari  slechts zes verhalen waarvan er drie meer dan twintig bladzijden per stuk bestrijken. Dus dit keer wat meer langere korte verhalen.

Tussen de vier artikelen zit het zeer lezenwaardige interview met Nnedi Okorafor, Organic Tech and Healing Clay: A Conversation with Nnedi Okorafor. Een verfrissende blik op science fiction door zowel haar Nigeriaanse invalshoek als door het organische in de technologie te vervlechten.

Assassins geschreven door Jack Skillingstead en Burt Courtier is een kort kort verhaal waarbij ik tijdens het lezen onmiddellijk het gevoel had dat het niet anders kon dan dat dit verhaal moest bestaan. Het gaat over een virtuele wereld waaraan veel mensen verslaafd zijn en een van de spelers de meest populaire figuren ombrengt wat een heftige emotionele schok bij de spelers teweeg brengt. Het verhaal voelt zo vertrouwd dat het een verslag van heden ten dagen zou kunnen zijn. 

De Duitse Simone Heller schreef How Bees Fly, een geschiedenis beschreven vanuit de belevenis van een primitieveling die in aanraking komt met haar demonen. Dit zijn meer ontwikkelde mensen die op de vlucht zijn en hulp zoeken. Interessant is om de wisselwerking tussen primitief en ontwikkeld denken te volgen. De uitkomst is wellicht wat zoetsappig maar dat kan ik wel hebben omdat het idee zelf verder prima is uitgewerkt.

Het Chinese Rain Ship door Chi Hui en vertaald door Andy Dudak vind ik een voorbeeld van jammer maar helaas. In dit verhaal zijn vijfentwintig noten opgenomen die achteraan het verhaal staan dus veel heen en weer bladeren vereisen. Los van dat ik dat al ergerlijk vind tijdens het lezen, zijn het ook nog eens noten die het verhaal zo'n beetje uitleggen. Daar waar de schrijver niet in staat was om die achtergrond informatie op een natuurlijke wijze in het verhaal te weven, is dit in een noot gestopt. Een zwaktebod wat mij betreft. Met iets meer creativiteit was dit niet nodig geweest en was het wel een geslaagd verhaal geworden.

Dragon's Deep door Cecelia Holland is dan weer een schoolvoorbeeld van een puur fantasyverhaal met het goed en het kwaad en een twist op het einde. Heerlijk om bij weg te dromen.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...