zondag 16 april 2017

#50books - 2017.16 Gemankeerd geheugen

In dit vijfde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Martha Pelkman die dit jaar de vragen stelt.
En de zestiende vraag van 2017 is:  
Welke eindzin is je bijgebleven?
 
Bij deze vraag schoot gelijk Uitvreter van Nescio in mijn hoofd. Wonderlijk want ik onthoud bijzonder weinig en helemaal niets letterlijk.
Omdat ik zeker wilde weten dat ik die zin hier juist zou citeren, ging ik daar onmiddellijk naar op zoek. Wat schetst mijn verbazing als ik zie dat dit een hele andere zin is namelijk:

"Zijn reis naar Friesland is altijd onopgehelderd gebleven" 

Wat volgens mijn geheugen daar had horen te staan is: 

"Op een zomermorgen om half vijf, toen de zon prachtig opkwam, is hij van de Waalbrug gestapt."

Deze zin staat echter vier alinea's boven de echte laatste zin. 

Waarom ik deze zin onthouden heb? Nou ja, niet letterlijk maar zo ongeveer? Omdat tijdens een proefwerk op de middelbare school ik een vraag kreeg over hoe Japi aan zijn einde was gekomen. Waarop ik vrolijk had geschreven dat hij van de brug was gesprongen. Dat dit fout was, kon ik maar niet begrijpen tot mij werd uitgelegd dat hij was gestapt en niet gesprongen. Destijds schaamde ik mij diep dat ik dat niet door had gehad bij het lezen van het boek. En ja, schaamte doet onthouden. Ook al klopt het dus niet helemaal.

1 opmerking:

Ali zei

Ik moet er wel hartelijk om lachen ondanks het trieste einde van Japi :)

Gezinsverpakking - De Chabotten

Voor ik dit boekenweekgeschenk ging lezen, luisterde ik naar de podcast Nooit meer Slapen waarin de familie Chabot over dit boekje geïntervi...