Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 2017.17 Klassiekers

In dit vijfde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Martha Pelkman die dit jaar de vragen stelt.
En de zeventiende vraag van 2017 is:  
Welk boek moet je gelezen hebben volgens jouw omgeving?


In mijn fantasykring is het niet meer dan vanzelfsprekend dat The Lord of the Rings van de hand van J.R.R. Tolkien is gelezen of op zijn minst op het te-lezen-lijstje staat. Deze fantasy-klassieker zie ik zelf ook als de meester van het genre high fantasy. 

En wanneer men ook nog van film houdt dan worden ook de verfilmingen door Peter Jackson daarbij aangeraden.
In de tijd dat ik voornamelijk fantasy las en ook wat science fiction, werd de graphic novel The Sandman van Neil Gaiman regelmatig genoemd. Ik had destijds wel eens strips gelezen, was jarenlang lid geweest van de Eppo maar zoiets als een graphic novel kende ik eigenlijk niet.
In de ABC ging ik eens op zoek naar deze Sandman-reeks en zag dat een deeltje tegen de zeventig gulden kostte! Dat kon ik destijds echt niet betalen en al zag het er geweldig uit als ik er in bladerde, nee, die prijs was me echt te gortig. Maar jaren later ging de prijs naar beneden en werd mijn inkomen hoger dus greep ik mijn kans. Alle aanprijzingen uit het verleden verbleekten bij het plezier wat ik aan deze reeks beleefd heb en nog steeds beleef bij herlezen. Ik ben blij dat het zo vaak genoemd is als een must-read.


En dan met een grote stap naar de Nederlandse literatuur. Daarin is mijn omgeving ook wel unaniem eens dat Het Bureau van J.J. Voskuil een reeks is die niet gemist mag worden en al een klassieker was voordat de serie helemaal was uitgegeven.
Ook het hoorspel dat gemaakt is naar aanleiding van deze boeken, heeft de toon en de sfeer van het verhaal scherp weten te treffen. Dit wordt dan ook nogal eens aangeraden voor mensen die niet zo veel leestijd hebben.

Opvallend bij het noemen van deze aanraders is dat het allemaal reeksen zijn. Zo schoot ook nog de in zes delen uitgebrachte Mijn Strijd van Karl Ove Knausgård door mijn hoofd. Misschien dat verhalen in meer delen beter bij de lezers blijven hangen omdat ze er langer mee bezig zijn? In ieder geval zijn al deze klassiekers goed voor vele uren lees- en herleesplezier.Reacties

Populaire posts van deze blog

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…