zaterdag 20 januari 2018

Clarkesworld Magazine Issue 136 January


Naast de vier non-fictie artikelen in dit januari-nummer van Clarkesworld Magazine, ditmaal maar liefst zeven korte verhalen.

Het eerste verhaal dat mij greep was Sour Milk Girls geschreven door Erin Roberts. Als lezer word je meegenomen in een weeshuis van de toekomst waar een van de wezen aan je vertelt hoe het daar toegaat. Het meest opmerkelijke is dat het geheugen van de wezen wordt gewist bij toelating van het tehuis en zij worden gedrild om in een nieuw gezin geplaatst te kunnen worden. De belofte blijft dat wanneer zij achttien zijn en het weeshuis gaan verlaten het geheugen weer wordt hersteld. 
Nu komt er echter een wees waarbij het geheugen in tact is gelaten. Erin Roberts weet het superspannend te houden hoe de andere wezen daarop reageren en wat de uiteindelijke consequenties blijken te zijn.

Bo Balder,  de enige Hollander die tot nu toe in Clarkesworld Magazine heeft gepubliceerd, heeft A Cigarette Burn In Your Memory geschreven. Grappig dat zij de hoofdpersoon Gouda noemt en plaatsen als Dordrecht en Zoetermeer noemt. 
Gouda is een detective die vermiste personen opspoort in een wereld waarin een virus rondwaart die het geheugen aantast. De sfeer die Bo Balder oproept is warm en mooi. Er zijn geen vliegtuigen, geen internet. Het is er wel geweest maar hoe dat precies zit, kun je het beste zelf lezen. Wat mij betreft mag er nog veel meer van haar hand gepubliceerd worden.
 
Het Chinese verhaal is dit keer geschreven door Bao Shu, heet The Lighthouse Girl en is wederom vertaald door Andy Dudak. Zoals vaker bij Chinese literatuur wordt er na een mysterieuze spanningsopbouw, uiteindelijk heel veel uitgelegd wat voor mij het einde wat overbodig maakt. Maar het idee van dit verhaal is wel zo fascinerend dat ik zoals ook vaker bij Chinese literatuur, dit ene minpunt makkelijk kan vergeven. 
Dit verhaal is een dagboek van een meisje dat vertelt over haar leven met haar vader die haar alleen opvoedt. Op een dag denkt een lerares haar te herkennen maar dan met een andere naam. Dit is het begin van de onthulling wie dit vuurtorenmeisje nu werkelijk is. 


Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...