woensdag 2 mei 2018

Fahrenheit 451 - Ray Bradbury


Het was een podcast over dit boek waardoor ik niet langer meer kon wachten en eindelijk dit boek ben gaan lezen. Ik had het alleen in een Nederlandse vertaling voor handen maar ik denk dat het voor dit verhaal niet echt uitmaakt in welke taal je het leest.

Deze science fiction klassieker komt uit 1953 en is nog steeds actueel. Kijk alleen maar naar de verfilming die dit jaar naar aanleiding van dit boek uit gaat komen.
Het boek verraadt alleen zijn leeftijd omdat het in de toekomst afspeelt maar er nog steeds volop gerookt wordt. Daarnaast is het angstaanjagend hoe scherp Ray Bradbury de toekomst voor ogen heeft gehad. Zo hebben de mensen amper werkelijk contact met elkaar en lopen ze voortdurend met schelpjes in hun oren waar ze liever naar luisteren dan naar andere mensen direct om zich heen. Dit soort details deden mij de rillingen over mijn rug lopen. Hoe kan iemand dit in 1953 al voorzien hebben?



Gelukkig is het hoofdverhaal (nog) niet in onze Westerse werkelijkheid te bemerken. Namelijk dat boeken uit den boze zijn en stelselmatig worden verbrand door brandmannen. Boeken zijn het kwaad omdat ze mensen in verwarring brengen met nieuwe gedachten. En op die manier worden mensen ongelukkig. Het is ook niet de bedoeling dat mensen zich van elkaar onderscheiden. Daar worden mensen namelijk ook ongelukkig van. Je weet wel vroeger op school waar de slimsten in klas degenen waren die het meest gepest werden. Slimheid is onwenselijk, dat wisten we als kind al. Leeghoofdigheid is voor de massa en zo is iedereen gelukkig.
Het is dat je weet dat het pure flauwekul is en juist deze manier van denken het kwaad is maar je zou het toch bijna gaan geloven.

Kortom een prachtboek dat door elke science fiction liefhebber vast zeer gewaardeerd wordt. Het is ook een boek waar nog wel eens naar verwezen wordt waardoor het ook handig is om er iets van te weten. Ik ben in ieder geval blij dat ik nu ook het thema begrijp en even in deze boekenbanwereld heb kunnen leven om te voelen hoe gevaarlijk dit soort gedachten zijn.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...