vrijdag 10 februari 2023

Normal People - Sally Rooney

Het was de televisieserie Conversations with Friends gebaseerd op het gelijknamige boek van Sally Rooney wat me nieuwsgierig maakte naar het zeer populaire boek Normal People.

Gelijk op de eerste bladzijden voelde ik de sfeer van de televisieserie, een ongemakkelijke spanning tussen mensen die uit kan lopen op een seksuele relatie of juist niet. Jongen en meisje voelen zich tot elkaar aangetrokken maar door het verschil in klasse en populariteit op school, denken ze hun vriendschap geheim te moeten houden. Het gaf me het gevoel dat ik een bouquetreeksdeeltje aan het lezen was met ietwat intelligentere hoofdpersonages en was wat teleurgesteld dat dit boek dan zo'n hype veroorzaakt zou hebben.

Dit gevoel bleef tot de hoofdpersonages naar het volgende schoolniveau (ik heb geen idee hoe het schoolsysteem in Ierland in elkaar steekt) gaan en de rollen qua populariteit op die school omgedraaid worden. Dit heeft een enorm effect op alle twee de karakters en daarmee ook op hun onderlinge verhouding. Zelf heb ik de overgang van lagere school naar middelbare school naar universiteit ook als enorme grote veranderingen ervaren wat hierover weer herinneringen in mij naar boven riep.

De twee hoofdpersonen blijven zich alsmaar doorontwikkelen waardoor het ook een boeiend boek blijft. De worsteling met het leven wordt voor een ieder bijna onverdraaglijk maar ze weten zich nog net overeind te houden. Het volgen hoe het me ze gaat maakt het spannend en daarmee kan ik de populariteit van het boek makkelijk verklaren.

De schrijfstijl is soepel en de vertelling wordt gebracht met steeds 6 weken tot 3 maanden tot een half jaar er tussen. Dit maakte ook dat ik benieuwd was wat er in de tussentijd gebeurd was wat meestal ook wel ergens tussen neus en lippen verteld werd.

Een interessant boek voor hen die weer eens willen meeleven met de worsteling van tieners om volwassen te worden, als ze dat al gaat lukken.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...