maandag 3 maart 2014

Rare Snuiters - Midas Dekkers


Dit boek hoort bij de derde fototentoonstelling (2003) in De Nieuwe Kerk waarbij Midas Dekkers, als gastconservator een keuze uit Nederlandse fotocollecties heeft gemaakt. In ‘Rare Snuiters’ staat de vreemdeling centraal. Of beter gezegd hoe de vreemdeling door onze westerse fotografen geportretteerd zijn.

Midas Dekkers koos een combinatie van historische en hedendaagse beelden van fotografen als Ed van der Elsken, Cas Oorthuys, Sem Presser, Catrien Ariëns, Kadir van Lohuizen en Bertien van Manen. Deze foto's lijken los te staan van het geschreven woord dat er naast staat. Achterin is te vinden door wie, wanneer en waar de foto's gemaakt zijn maar verdere context onderbreekt in zijn geheel. Het voordeel daarvan is dat je als kijker niet beïnvloed wordt door kennis en het beeld dat je voorgeschoteld wordt, met je eigen vooringenomenheid kunt bekijken.

Want dat wij als westers mens vol vooroordelen zitten en de foto's door de laatste eeuw heen hebben gebruikt om elkaar nog verder te manipuleren, is wat Midas Dekkers voor ons helder en duidelijk uit de doeken doet. Overigens zonder over het algemeen dit feit zelf een oordeel te hebben. Alhoewel hij soms ook niet kan voorkomen om iets achterbaksheid te noemen.

Het boek leest als een trein en de foto's zijn allemaal het bekijken waard. Ik blijf alleen achter met een gevoel dat ik nogal wat mis. Het is me toch te kaal zonder die context en de verbintenis tussen tekst en beelden.





Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...