Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 2014.11 De gevallen held

Elke week een nieuwe boekenvraag in het kader van #50books dit jaar verzorgd door DrsPee. De elfde vraag is

Welk boek heb je gelezen en had enorme impact maar bleek later bij herlezing anders dan je dacht?

 
Boeken die mij de ogen hebben doen openen en de wereld op een nieuwe manier hebben laten zien, zijn voor mij zoals het leven zelf is: Telkens weer nieuwe inzichten die de oude doen verkruimelen of nog meer doen versterken. Bij elke levensfase is er weer een nieuwe manier waarop het leven wordt ervaren. Dat daarbij de oude inzichten niet meer van toepassing kunnen zijn, is voor mij zoals het leven nu eenmaal in elkaar zit.

Wat voor mij echt schokkend is geweest en misschien wel omdat een van mijn laatste kinderdromen aan gruzelementen werd geslagen, was dat mijn grote held Arendsoog waarmee ik eindeloos veel avonturen had beleefd (zowel die in de boeken als die ik zelf verzon), op een wel zeer belabberde manier is weergegeven door de heer Nowee. Bij herlezing van het eerste deel, ik zal achterin de twintig zijn geweest, kon ik na een alinea bijna niet verder lezen. Zo slecht is het geschreven. Korte, lelijke zinnen die ook nog eens vol met clichés staan. En het christendom dat er ook nog eens met van dik hout zaagt men planken ingewreven wordt. Werkelijk verschrikkelijk en tenenkrommend. Maar het meest erge was nog wel Arendsoog zelf. Het beeld dat ik zoveel jaren bij me had gedragen, leek helemaal niet meer overeen te komen met de figuur die hier werd neergezet. Het leek wel alsof het over iemand anders ging die wel op Arendsoog leek maar het toch niet was. 
Voor mij zijn er dan nu ook twee. De Arendsoog uit het boek en de Arendsoog in mijn hart.

Reacties

Ninia zei…
Wat erg dat zo'n herlezing zo teleurstellend kan zijn. Mijn lievelingsboek Mariska de Circusprinses heb ik een paar jaar geleden cadeau gekregen van een vriendin en ik zat onmiddellijk weer in mijn kinderbeleving. Iets in mij weigerde het kritisch en als volwassene te lezen. Het enige verschil was dat ik het zo snel uit had :)
Niek zei…
Dat is nog eens fijn dat je het zoals toen je kind was hebt kunnen beleven. Dat zou ik ook wel weer willen. Het lukt me nu ook wel weer beter nu ik weet dat dit kan gebeuren. Maar echt helemaal zoals vroeger wordt het nooit meer.
Ali zei…
Ik heb Arendsoog ook verslonden als kind, pas later hoorde ik van dat christelijke karakter, weet niet of ik het nog zou herlezen
Paul zei…
Oei oei, dat lees ik vertraagd met pijn in het hart, maar je kon wel eens gelijk had. Overigens zijn de latere delen een stuk minder christelijk. Wist je trouwens dat deel 1 voor het bij Malmberg terechtkwam, is afgewezen door Spparnestad omdat "tegen het knallen van zoo veel schoten de Geest geen kans had"?
Niek zei…
Goh, nee, daar heb ik nog nooit van gehoord. Wat een leuk weetje! Dank je.
Paul zei…
Ik ben dan ook afgestudeerd op Arendsoog en Biggles ;-) En ik heb een hele klapper vol met interviews met en gegevens over Jan en Paul Nowee.

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…