zondag 16 maart 2014

#50books - 2014.11 De gevallen held

Elke week een nieuwe boekenvraag in het kader van #50books dit jaar verzorgd door DrsPee. De elfde vraag is

Welk boek heb je gelezen en had enorme impact maar bleek later bij herlezing anders dan je dacht?

 
Boeken die mij de ogen hebben doen openen en de wereld op een nieuwe manier hebben laten zien, zijn voor mij zoals het leven zelf is: Telkens weer nieuwe inzichten die de oude doen verkruimelen of nog meer doen versterken. Bij elke levensfase is er weer een nieuwe manier waarop het leven wordt ervaren. Dat daarbij de oude inzichten niet meer van toepassing kunnen zijn, is voor mij zoals het leven nu eenmaal in elkaar zit.

Wat voor mij echt schokkend is geweest en misschien wel omdat een van mijn laatste kinderdromen aan gruzelementen werd geslagen, was dat mijn grote held Arendsoog waarmee ik eindeloos veel avonturen had beleefd (zowel die in de boeken als die ik zelf verzon), op een wel zeer belabberde manier is weergegeven door de heer Nowee. Bij herlezing van het eerste deel, ik zal achterin de twintig zijn geweest, kon ik na een alinea bijna niet verder lezen. Zo slecht is het geschreven. Korte, lelijke zinnen die ook nog eens vol met clichés staan. En het christendom dat er ook nog eens met van dik hout zaagt men planken ingewreven wordt. Werkelijk verschrikkelijk en tenenkrommend. Maar het meest erge was nog wel Arendsoog zelf. Het beeld dat ik zoveel jaren bij me had gedragen, leek helemaal niet meer overeen te komen met de figuur die hier werd neergezet. Het leek wel alsof het over iemand anders ging die wel op Arendsoog leek maar het toch niet was. 
Voor mij zijn er dan nu ook twee. De Arendsoog uit het boek en de Arendsoog in mijn hart.

6 opmerkingen:

Ninia zei

Wat erg dat zo'n herlezing zo teleurstellend kan zijn. Mijn lievelingsboek Mariska de Circusprinses heb ik een paar jaar geleden cadeau gekregen van een vriendin en ik zat onmiddellijk weer in mijn kinderbeleving. Iets in mij weigerde het kritisch en als volwassene te lezen. Het enige verschil was dat ik het zo snel uit had :)

Niek zei

Dat is nog eens fijn dat je het zoals toen je kind was hebt kunnen beleven. Dat zou ik ook wel weer willen. Het lukt me nu ook wel weer beter nu ik weet dat dit kan gebeuren. Maar echt helemaal zoals vroeger wordt het nooit meer.

Ali zei

Ik heb Arendsoog ook verslonden als kind, pas later hoorde ik van dat christelijke karakter, weet niet of ik het nog zou herlezen

Paul zei

Oei oei, dat lees ik vertraagd met pijn in het hart, maar je kon wel eens gelijk had. Overigens zijn de latere delen een stuk minder christelijk. Wist je trouwens dat deel 1 voor het bij Malmberg terechtkwam, is afgewezen door Spparnestad omdat "tegen het knallen van zoo veel schoten de Geest geen kans had"?

Niek zei

Goh, nee, daar heb ik nog nooit van gehoord. Wat een leuk weetje! Dank je.

Paul zei

Ik ben dan ook afgestudeerd op Arendsoog en Biggles ;-) En ik heb een hele klapper vol met interviews met en gegevens over Jan en Paul Nowee.

Clarkesworld Magazine 207 December 2023

Met The Gift in de zeer herkenbare stijl van Matt Dixon op de voorkant bevat het decembernummer van Clarkesworld Magazine acht science fic...