zaterdag 2 mei 2015

Mijn Strijd 3: Zoon - Karl Ove Knausgård

Het derde deel van Mijn Strijd door Karl Ove Knausgård heet Zoon en dat is ook precies waar het over gaat, de schrijver als zoon. Want alles wat de jonge Karl Ove doet, staat in het teken van wat zijn vader daar wel niet van zou kunnen vinden of op zou reageren als hij er achter zou komen dat het een en ander gebeurd was.

In het begin was ik een beetje gedesoriënteerd omdat bij een derde deel in een reeks over iemand zijn leven ik de verwachting had dat het zou gaan over een tijd die zich zou afspelen na het eerste en tweede deel. Maar het speelt zich voornamelijk af in de tijd voor het eerste deel en dat betekent van de geboorte tot een jaar of twaalf waarin Karl Ove naar Kristiansand verhuisd.

Deze jonge jaren groeit Karl Ove op in een klein modern dorp op een eiland waar zijn vader lesgeeft op school. De onvoorspelbare woedeuitbarstingen van deze vader terroriseert dit hele gezin. Er wordt dan ook heel wat toegegeven alleen maar om de woede van vader niet te laten opkomen. Iets wat trouwens niet eens altijd lukt waardoor de angst en haat voor deze vader een stevige voedingsbodem krijgt.

Karl Ove zelf is ook niet een van de sympathiekste kinderen. Hij kan goed leren en laat dat iedereen in zijn omgeving weten. Daarnaast besluit hij op een gegeven moment om Christen te worden en wanneer iemand vloekt, vraagt hij of diegene dat voortaan niet meer wil doen. En zo blijven er steeds minder vrienden over. Een onuitstaanbare betweter die zelf niet goed snapt wat hij nou eigenlijk verkeerd doet en dat maakt zijn verdriet als hij gepest wordt des te hartverscheurender.

Soms vond ik het best lastig lezen omdat de hoofdpersoon zo onsympathiek is. Maar aan de andere kant is het met die altijd aanwezige dreiging van die vader op de achtergrond ook wel weer te begrijpen. Met dit deel voelt het alsof er een gat gevuld is die de eerste twee boeken nog hadden achtergelaten en het maakt deze twee boeken nog sterker.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...