zondag 16 augustus 2015

Clarkesworld Magazine - Issue 107 August

In dit augustusnummer van Clarkesworld zes fictieve verhalen van Amerikaanse, Australische, Engelse en Chinese hand. Wel jammer dat er slechts een verhaal bij zit van niet-Angelsaksische origine. Alhoewel deze ook van redelijke kwaliteit zijn, ben ik toch vooral geïnteresseerd in ideeën die ontstaan in de hoofden van schrijvers uit andere culturen dan de overbekende Angelsaksische. Wie weet volgende maand weer meer.

Het verhaal dat ditmaal het meest indruk op mij maakte was niet eens zo origineel. Het heet Today I am Paul en is geschreven door schrijver en software ontwikkelaar Martin L. Shoemaker. Het gaat over een androïde die zorgt voor een hulpbehoeftige oude moeder. Zij mag echter niet weten dat hij een androïde is en daarom neemt hij voor haar bekende personages aan.
Het gegeven van een verzorgrobot kom ik de laatste jaren wel vaker als idee tegen. Wat dit verhaal interessant maakt is dat het verhaal vanuit de androïde is geschreven en daarmee krijg je als lezer een kijkje in het menselijk bestaan vanuit het gezichtspunt van een belangeloze beschouwer. Leuk geschreven ook.

Van de vier non-fictieve artikelen springt voor mij het interview met vijf verschillende videogame-schrijvers eruit als de meest informatieve. Het artikel heet Writing for Video Games: A Conversation with E. Lily Yu, Yoon Ha Lee, Robert Reed, Seth Dickinson, and Karl Schroeder en de interviewer is Alvaro Zinos-Amaro. Deze schrijvers hebben allen gewerkt aan het spel Destiny.
Ik had er nooit eerder bij stilgestaan dat er schrijvers van het verhaal, de omgeving, de context nodig zijn bij het ontwikkelen van videogames. Om dan ook te horen hoe dat proces gaat en hoe de schrijvers dit ervaren, was voor mij een oogopener. Extra leuk ook om zowel ervaren videogame-schrijvers aan het woord te horen alsook schrijvers die met dit genre nog niet eerder in aanraking waren gekomen waardoor het voor hen ook een heel nieuwe ervaring was.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...