maandag 3 augustus 2015

Trigger Warning - Neil Gaiman

De ondertitel Short Fictions and Disturbances geeft precies weer waar dit boek vol mee staat. Korte verhalen in verschillende vormen zoals proza maar ook in versvorm van de onmiddellijk herkenbare hand van Neil Gaiman. Het ene meer puur fantasy, het andere als een sprookje maar dan net even anders. De meeste van deze schrijfsels zijn al ooit eens ergens anders gepubliceerd maar het laatste verhaal Black Dog zal vele fans van Neil Gaiman enorm genoegen doen. Dit nog niet eerder gepubliceerde verhaal vertelt weer iets meer over Shadow, het beroemde personage uit American Gods en is daarmee meer dan een kers op de taart.

In de introductie van dit boek geeft Neil Gaiman naast de uitleg voor de titel Trigger Warning, ook bij elk van de vierentwintig verhalen een persoonlijke noot over hoe hij tot ieder van die verhalen gekomen is. Zelf heb ik deze gelezen nadat ik het verhaal uit had maar het is ook heel goed vooraf te doen omdat het nergens het plezier van het lezen van het verhaal wegneemt. Het is eerder een verdieping van de geschiedenis.

Een deel van de verhalen zijn op https://amandapalmer.bandcamp.com/album/an-evening-with-neil-gaiman-and-amanda-palmer terug te vinden waarbij je Neil Gaiman zijn verhalen zelf hoort voorlezen. Zijn prettige stem en persoonlijke intonatie maken het voor mij een nog groter feest om in zijn geest mee te mogen reizen.

En ondanks dat hij in zijn schrijversleven al meerdere vormen van schrijven heeft uitgeoefend, de korte verhalen komen toch steeds weer terug. Korte verhalen heb ik lange tijd niet zo weten te waarderen omdat het te snel weer leek te vervliegen nadat het gelezen is. Door nu niet meer dan één verhaal per dag te lezen en er van na te genieten, begin ik steeds meer plezier in deze vertelvorm te krijgen. Ik hoop dan ook dat hij nog vele jaren zo door zal schrijven.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...