zaterdag 15 augustus 2015

The Unwritten Vol. 11 Apocalypse - Mike Carey & Peter Gross

Het allerlaatste deel van een verhaal dat in 2009 is begonnen en uiteindelijk in elf trade paperbacks is verteld. Over de eerste tien delen was ik onomwonden enthousiast en dat maakte het nog even extra spannend of dit laatste deel het avontuur op een bevredigende manier zou kunnen afronden. En ik kan zeggen dat Mike Carey en Peter Gross mij heel gelukkig hebben achtergelaten.

In dit allerlaatste deel wordt de climax van de machtsstrijd tussen de verschillende partijen beschreven waarbij alles draait om het geschreven of misschien wel juist het ongeschreven woord. Hierbij komen ook verwijzingen naar spelers uit eerdere delen voor waardoor het wel noodzakelijk is om voorgaande delen gelezen te hebben om voluit te kunnen genieten.
Alle personages zijn zelf naast dat zij een rol spelen in onze realiteit ook fantasyfiguren, personages door iemand, een auteur, bedacht. De voortdurende reflectie van de personages op zichzelf over wie en wat zijn nu eigenlijk zijn en in hoeverre zij een vrije wil hebben of hoe zij door andere bestuurd worden, blijft een spannend gegeven. Pas de laatste bladzijden geven prijs wie in onze wereld verder zullen leven.

De tekeningen door Peter Gross zijn van dezelfde prima kwaliteit als in alle andere delen. Niets opmerkelijks maar wel heel doeltreffend.
Bijzonder blijf ik de coverplaten van de losse comics vinden. Deze zijn allen gemaakt door Yuko Shimizu en vallen op door hun oosterse inslag. De vele ronde lijnen maken  de beweging en het geheel hield altijd even wat langer mijn aandacht vast.

Alles bij elkaar een zeer sterk, afgerond verhaal met meerdere lagen waardoor herlezen een must is.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...