zondag 14 oktober 2018

Vroege Werken - Jan Postma


Dit boek bestaat uit essays. Ik wist niet goed wat ik me daarbij voor moest stellen dus zocht ik het op. De wiki zegt: "Een essay is een beschouwende prozatekst of een artikel over een we­ten­schap­pe­lijk, cul­tu­reel of fi­lo­so­fisch on­der­werp, waarin de schrijver zijn persoonlijke visie geeft op hedendaagse verschijnselen, problemen of ontwikkelingen. Het is afgeleid van het Franse woord 'essai', wat zoiets betekent als probeersel of proeve."


Dit boek voelt inderdaad aan als een verzameling probeersels. En hoe ik mijn best ook deed, stuk voor stuk vond ik ze oninteressant. Heel even leek het dan ergens heen te gaan maar al snel verdween de gedachtenlijn weer in zoiets vaags of iets dat schijnbaar niets met het voorgaande te maken had, dat mijn aandacht alweer verslapte. De schrijfstijl is beschouwend maar ook weer niet beschouwend genoeg en vervolgens wordt het persoonlijk maar dan zonder werkelijk gevoel. Voor mij voelde het allemaal als net niet.


Na tweederde van het boek overwoog ik te stoppen met lezen. Ik bedacht me dat ik dit boek hierna toch weg ging doen en dat was de reden om toch verder te lezen. En wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb. Want opeens werd ik geraakt door de essay met de titel 'Situaties & Verhalen', ondertitel 'Over Tino Sehgal'. Het onderwerp heeft zeker mijn belangstelling, moderne kunst. De omgeving, het Stedelijk Museum in Amsterdam, draag ik ook een warm hart toe. En dan de beschrijving van de ontmoetingen met de mensen die zich zo onverwachts blootgeven aan een onbekende. De schrijfstijl bleef wat afstandelijk maar de inhoud vond ik zo spannend dat dit me bij dit essay niet kon storen. Het was alsof ik zelf aan die kunstwerken deelnam.

Deze ervaring maakte het doorlezen in dit boek zeker de moeite waard maar ik vrees dat ik niet nog iets van deze schrijver ga lezen.

2 opmerkingen:

Erik Scheffers zei

Hoi Niek, de term "Essays" komt van Michel de Montaigne die in 1580 zijn eerste boek publiceerde met de gelijknamige titel: http://erikleest.blogspot.com/2017/09/michel-de-montaigne-de-essays-deel-1.html. Ik heb de drie delen essays in 2017 met heel veel plezier herlezen en voor mij is de Montaigne een van de interessantste schrijvers die er is. Groetjes, Erik

Niekchen zei

Hé Erik, dus essays kunnen wel interessant zijn, begrijp ik. Heb ik net een verkeerde bundel te pakken gehad.

Why my cat is more impressive than your baby - The Oatmeal

Wat kan ik hier nog over zeggen? Het is humor die mij enorm ligt maar die soms ook tegen het flauwe aanzit en me dan bijna stoort. Dan komt ...