dinsdag 28 april 2020

Mijn meneer - Ted van Lieshout


Dit is nog eens een interessant boek. Al vele jaren loop ik rond met de vraag dat als er geen maatschappelijk taboe op seksuele handelingen met kinderen zou liggen of het dan ook nog zo schadelijk zou zijn. Dit boek geeft in ieder geval voor een deel antwoord op die vraag.

Ted van Lieshout heeft zijn eigen ervaringen als kind met een pedoseksueel beschreven aan de hand van een aantal brieven gericht aan Maria Volvangenade geschreven door de elfjarige Ted. Omdat het geschreven is door een kind is de taal relatief eenvoudig en soms wat kinderlijk wat mij wel eens stoorde maar wat natuurlijk wel helemaal klopt.

De brieven laten zien welke stadia Ted doormaakt met zijn meneer, van voorzichtige kennismaking tot schijnbaar unieke vriendschap. Een vriendschap die Ted die erg op zichzelf is en veel gepest wordt met niemand anders heeft. Ook vraagt hij zich wel eens af of hij niet een meisje is en krijgen we regelmatig een kijkje in zijn gedachten over hoe hij denkt hoe andere reageren als hij iets bepaalds zegt of juist niet zegt.

Het meest interessante vind ik de manier waarop de band tussen Ted en zijn meneer gesmeed wordt en hoe een heel verhelderend inzicht dit geeft over hoe zoiets kan gebeuren tussen een kind en een volwassene. Ik denk dat heel veel mensen iets van dit boek kunnen leren.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...