maandag 19 oktober 2020

Clarkesworld Magazine Issue 167 Augustus

In het augustusnummer van Clarkesworld Magazine staan zes korte verhalen en vier non-fictie artikelen voorafgegaan door de schitterende illustratie Monk's Mirror van Joseph Diaz.

Nu ik al aardig wat jaren de verhalen uit dit tijdschrift lees, merk ik wel steeds kritischer te worden en ben al lang niet meer zo snel onder de indruk. Opvallend is ook dat echt nieuwe thema's niet veel voorkomen en dat het meer in de vorm dan in de inhoud zit wat het boeiend kan maken. 

Drawing Lines Between the Stars van Frank Smith vind ik erg goed geschreven. Het is een ruimteavontuur met een uitstekende opbouw. Alhoewel het idee van een schip in nood en men gaat helpen, verre van origineel is, stoort dat geen moment. De gebeurtenissen kabbelen allemaal gemoedelijk voort en opeens BAM! Geen moment had ik dat aan zien komen en zat ik opeens rechtop in mijn stoel. Dat is nog eens knap schrijfwerk.

De Chinese bijdrage dit keer is van Yan Leisheng en zoals gebruikelijk vertaald door Andy Dudak. In deze tijd had ik al veel meer van dit soort verhalen verwacht namelijk die over een pandemie. In The Plague zorgt een virus er voor dat besmette mensen in veertig dagen geheel in steen veranderen. Deze beelden worden opgehaald en zo snel mogelijk verbrand om verdere besmetting te voorkomen. Het is echter bijna geen houwen aan want er zijn nog maar zo'n vijf miljoen mensen wereldwijd overgebleven. Dit verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van een van de kraaien die de beelden ophaalt en verbrandt. Hij gaat echter twijfelen of de mensen wel echt dood zijn. Uiteindelijk komt het neer op de vraag wat een mensenleven waard is. Veel actueler kun je het op dit moment denk ik niet krijgen.



Geen opmerkingen:

Gezinsverpakking - De Chabotten

Voor ik dit boekenweekgeschenk ging lezen, luisterde ik naar de podcast Nooit meer Slapen waarin de familie Chabot over dit boekje geïntervi...