woensdag 26 juni 2013

#50books - 23 Geen emotie


#50books is een initiatief van Petepel waarbij elke week een nieuwe boekvraag gesteld wordt zodat wij, gretige lezers, erover kunnen nadenken/praten/grijnzen/bloggen.

De drieëntwintigste vraag is: Kunnen computers fictie schrijven?

Freek de Jonge vertelde eens dat hij in plaats van het vaste bedrag van 12 gulden (ja, het is een oud verhaal) voor een goed doel wilde veranderen in 12,50. Van die ene nul op de acceptgiro maakte hij een vijf en stuurde deze op. De acceptgiro kwam per kerende post retour begeleid met de mededeling "Dit kan de computer niet verwerken". Dus, concludeerde Freek, de computer kon niet alleen maar een leuk potje schaak spelen of heel snel een paar lastige rekensommetjes oplossen. Neehee, de computer kon nu ook emoties tonen: De computer.... kan dít... niet verwerken.

En ja, volgens mij is dit nu precies waar het om gaat. Net zoals de androïde Data uit de serie Star Trek Next Generation die een groot deel van zijn bestaan besteedt aan het verkrijgen van emoties. Computers kunnen razend knap geprogrammeerd worden en ook taaltechnisch worden ze steeds beter met gramaticaal juiste zinnen produceren. De verhalen zullen nooit heel diep kunnen gaan wanneer niet de emotiechip die Data uiteindelijk weet te bemachtigen, wordt uitgevonden. De kunst van de combinatie tussen denken en gevoel maakt fictie wat wij mensen voorstellen en zonder een van de twee zal het behelpen blijven.

1 opmerking:

Ninia zei

Ik vond Data anders best diepzinnig. Als hij een boek zou schrijven zou ik het zeker gaan lezen ;)

Gezinsverpakking - De Chabotten

Voor ik dit boekenweekgeschenk ging lezen, luisterde ik naar de podcast Nooit meer Slapen waarin de familie Chabot over dit boekje geïntervi...