Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 2014.38 Niets boeienders dan de mens

Elke week een nieuwe boekenvraag in het kader van #50books dit jaar verzorgd door DrsPee. De achtendertigste vraag is

Welk informatief boek zou jij aanraden om te lezen en waarom?


Een informatief boek zal die informatie bevatten waar je op dat moment geïnteresseerd in bent. En er zijn een ontelbaar aantal onderwerpen waar je belangstelling voor op kunt vatten. Daarom zullen er ook heel wat zijn die minder je aandacht zullen vasthouden. En vind ik het best moeilijk om informatieve boeken aan te raden aan mensen als ik deze mensen niet ken.
Als hoofdzakelijk fictielezer kan ik wel een paar boeken opnoemen die mij wisten te bekoren.

Wil je naar de diepste lagen waar een mens maar in kan wroeten? Sla dan De Zin van het Bestaan van Victor E. Frankl open. Aan de hand van zijn concentratiekampervaringen uit WOII beschrijft de auteur het vermogen van de mens om zich boven zijn lijden te verheffen en een waarheid te vinden waardoor hij verder kan.


Van een heel andere orde maar net zo noodzakelijk in het menselijk bestaan bespreekt Middas Dekkers in De Kleine Verlossing of de Lust van Ontlasten. Ik weet dat er aversie tegen dit onderwerp is maar juist de mensen die dit voelen zouden met dit boek wel eens over dat gevoel heen kunnen komen en vele genotsmomenten voor het leven erbij hebben.


Het heerlijke toetje zit hem in de verhalen van Oliver Sacks die gaan over neurologische extreme afwijkingen uit zijn eigen praktijk. Juist door de lezen over de afwijkingen (wat stiekem smullen is) leer je vanzelf het een en ander over wat voor de mens de meest gangbare gang van zaken is op neurologisch gebied en hoe dat bij jezelf werkt.
De man die zijn vrouw voor een hoed hield is slechts een van de vele titels die Oliver Sacks heeft uitgebracht. Dus als je de smaak te pakken krijgt, kun je nog even voort.

Reacties

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…