Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 2015.02 Alles mag, graag zelfs

In dit derde jaargang van #50books is het de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel die de vragen stelt.
En de tweede vraag is: 

Is in een literair werk alles geoorloofd omdat de handelingen zich afspelen in een universum waar andere of geen wetten gelden?

http://www.egbg.nl/?id=1292245902&lan=nl

Wat mij betreft is het antwoord op deze vraag een hele dikke ja.


Wanneer het gaat om de fantasie dan zijn grenzen onzinnig. Niets zo gezond als dat te bedenken of te lezen wat buiten je eigen toegestane ideeën ligt. In de fantasie kunnen de vijanden ongenadig met zwaarden letterlijk in mootjes gehakt worden om een goed gevoel te krijgen.Wanneer het valt onder literair werk dan gaat het vaak om een universum die wij denken te herkennen en zijn eerder geneigd een moreel oordeel over het geschrevenen uit te spreken. Ook daarin is het goed om met alle mogelijke ideeën die mensen maar kunnen hebben in aanraking te komen. Het gaat er niet om wie er gelijk heeft maar dat de mensen op de wereld van elkaars ideeën op de hoogte worden gebracht. Het lijkt mij de enige manier om tot een wijze te komen dat we wereldwijd in tevredenheid met elkaar kunnen leven.

Zolang wij mensen verbieden te komen op demonstraties die zeggen te gaan over de vrijheid van meningsuiting en wij censureren bepaalde geschreven teksten omdat ze volgens onze eigen normen niet deugen, is de weg naar vreedzaam naast elkaar leven afgesloten.

Het geschreven woord is iets anders dan daden in het dagelijks leven. Met het geschreven woord kunnen mensen over de hele wereld onderwezen worden om zelf te denken en zelf de waarde te bepalen van wat zij geschreven zien staan. Zolang er censuur bestaat, wordt deze kans ontnomen. En alleen door het leren van uiteenlopende gezichtspunten op de wereld kun je je inleven in hoe anderen in de wereld staan en van daaruit samen een oplossing bedenken waar iedereen mee uit de voeten kan.

Dus laat iedereen schrijven wat hij wil, graag zelfs, daar worden we met zijn allen rijker van.

Reacties

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…