Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 2015.04 Als over een glooiende heuvel

In deze derde jaargang van #50books is het de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel die de vragen stelt.
En de vierde vraag is: 

Bij welk boek verloor jij je onschuld?

https://unsplash.com/

Deze vraag riep niet gelijk een boek bij me op die een diepe indruk heeft gemaakt in mijn jongvolwassenjaren. Dus heb ik mijn schriftje er bijgepakt en zie ik in juni 1983 nog minstens tien Arendsoogboeken, een aantal boeken over volwassenwording en luchtige komische boeken. In september van dat jaar komen daar naast Arendsoog, boeken van Remco Campert en Godfried Bomans bij. In oktober Maarten 't Hart en in november George Orwell. Vanaf dat moment heb ik Jan Wolkers, W.F. Hermans en Louis Paul Boon op mijn gelezen lijst staan. En er is niets wat ik mij als schok kan herinneren. Ik groeide als vanzelf met deze boeken mee.


Ook begon ik als niet-Christen in het Nieuwe Testament omdat ik dacht dat dit vol spannende verhalen zou staan. Dat viel tegen. Het was niet om doorheen te komen. Mijn broer was met het Oude Testament beter af.

Niet veel later ging ik ook boeken over dromen en paranormale verschijnselen lezen. Onderwerpen waar mijn ouders destijds mee bezig waren. Vooral van die paranormale verschijnselen werd ik onrustig. Het paste niet in mijn veilige wereld en beangstigde me. Ik besloot die boeken dan ook verder te laten liggen.

Misschien was ik toen wel wat onschuld verloren. Maar het ging slechts beetje bij beetje zoals wandelen over glooiende heuvels. En als het te zwaar werd dan pakte ik gewoon weer een Arendsoog en was weer even een onschuldig kind.

Reacties

Ninia zei…
Wat geweldig toch dat jij alle boeken die je gelezen hebt in een schriftje hebt genoteerd, zodat je alles nog na kunt kijken. Leuke vraag ook. Zou het van mezelf niet zo gauw weten, maar ik heb dan ook helemaal niets in een schriftje genoteerd.
Niek zei…
En geen herinnering aan een boek waardoor je echt geschokt was? Je in één klap volwassen werd? :-)
Ninia zei…
ik zal nog eens goed in mijn geheugen graven :)
Unknown zei…
Precies de reden waarom ik young adult en fantasy lees: een happy end and all's well in the world. Er is al genoeg ellende in deze realiteit.

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…