vrijdag 16 januari 2015

Animal Farm - George Orwell


Gevonden in de erfenis van mijn ouders en het toch maar meegenomen om te kijken hoe het ook alweer was.
Deze Meulenhoff Educatie versie zou een woordenlijst, notities en vragenlijst moeten bevatten maar deze waren helaas niet meer aanwezig. Wel vele graden Celcius-bolletjes boven woorden die vast naar deze extra's verwijzen en ik zelf alleen maar naar kan raden.

Vanaf de eerste bladzijden was het lezen van dit verhaal een warm bad van thuiskomen. Ik had er geen idee van dat deze geschiedenis ondertussen al zo opgenomen is in ons collectief geheugen waardoor er regelmatig bewust of onbewust naar verwezen wordt.
Op onze scholen is ons het gevaar van het communisme met de paplepel ingegoten en als het niet het communisme zelf is dan kennen we toch zeker wel de Sovjet-geschiedenis met figuren als Lenin, Trotsky en Stalin. Allen zeer herkenbaar in dit boekje.


Maar als je deze achtergrond niet hebt dan blijft het nog steeds een ijzersterke fabel die een onuitwisbare uitdrukking achter kan laten door het verhaal van de opstand van de onderdrukten die uitmondt in een nieuwe vorm van onderdrukking. En als je eens niet zo diep wil lezen dan kun je het ook nog als een humorvol dierenverhaal opvatten maar dan moet je wel een beetje moeite doen het zwarte randje weg te denken.

1 opmerking:

Erik Scheffers zei

Hoi Niek, "Animal farm" is ook in het Nederlands vertaald. Er is ook een hele mooie geïllustreerde editie met tekeningen van Ralph Steadman. Verder is het boek verfilmd. Groet, Erik

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...