maandag 14 december 2015

Mijn Strijd 4: Nacht - Karl Ove Knausgård


Het vierde deel van Mijn Strijd bestrijkt de late tienerjaren van de schrijver. Dit zijn de laatste jaren van school waarin zijn ouders scheiden en een jaar als leraar op een school in Noord Noorwegen. Net zoals in de andere delen van Mijn Strijd lijkt Karl Ove Knausgård het hele boek wat voor zich uit te mijmeren over hoe het leven toen was waarbij er schijnbaar random door de tijd gesprongen wordt. Toch voelt het na het lezen van de laatste bladzijden aan als een geheel en blijkt alle daarvoor beschreven gebeurtenissen hiernaartoe geleid te hebben. Zeer bevredigend voor de lezer.

In de vorige delen heeft de lezer al kennis kunnen maken met hoe men in Zuid Noorwegen met elkaar omgaat. De omschrijving van de omgangsvormen in Noord Noorwegen zijn dan ook een ware verrijking. In dat stuk van de aardbol waar in de zomer de zon niet ondergaat en in de winter niet te zien is, gelden andere regels. En door de manier waarop het beschreven wordt, is het gelijk ook verklaard en kan ik mij als lezer daarmee verzoenen. Die verklaring wordt niet direct gegeven zoals Karl Ove Knausgård niets verklaart of interpreteert maar is het de beschrijving die het aan de lezer laat om een oordeel te vormen.

Vooral in dit deel doet de jonge leraar en daarvoor nog scholier dingen die moreel gezien niet altijd door de beugel kunnen. Met drank op verandert Karl Ove in iemand die overal schijt aan heeft en de hele wereld aan kan. Het mooie blijft dat de schrijver ook daar geen enkel oordeel over laat klinken. Hij schept er niet over op en hij keurt het ook niet af. Soms komt dat wat afstandelijk op me over. Maar tegelijkertijd is de tienerwanhoop ook heel herkenbaar. Het blijft overleven.

Na drie delen over de schrijver zijn leven te hebben gelezen, was het de vraag of een vierde boek ook nog boeiend zou zijn. Wat mij betreft is het antwoord een volmondig ja omdat ook al zijn er bekende elementen zoals bijvoorbeeld de angstaanjagende vader, er genoeg nieuwe invalshoeken zijn waardoor het interessant blijft.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...