Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 2016.25 Fred leest

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de vijfentwintigste vraag is:
Met welk boek zou je je vader echt blij maken?

Zittend op zijn zelf ontworpen en zelf geweven bank, shag, asbak, aansteker binnen handbereik en de laatste jaren met een leesbril waar hij nooit makkelijk mee om heeft leren gaan, kan ik Fred (mijn vader die ik nooit anders dan als Fred heb gekend) zo uittekenen. Vanaf die plek keek hij televisie, speelde heel vroeger gitaar, babbelde met visitie én las daar de krant en zijn boeken.
Naar mijn weten las hij van alles en nog wat. Hij lachte om Adriaan en Olivier, verdiepte zich in Oosterse religies, liet zich meenemen in toekomstige verhalen uit allerlei science fiction pockets (die liefde heb ik dus niet van een onbekende) en loste mysteries op met verschillende speurneuzen.


Wat hij perse niet wilde was boeken in de oorspronkelijke taal lezen. Al was hij het Duits en Engels voldoende machtig, in zijn vrije tijd had hij geen zin om zich met zo'n andere taal bezig te houden. Dat ik dat wel deed en nog doe, kwam mij op de classificatie snob te staan maar wellicht is dat een generatieverschil.

Terwijl ik zelf al een beetje van de pure fantasyboeken af was, heb ik hem als een van de laatste boeken die ik hem gegeven heb, de eerste drie Boeken van de Zieners gegeven, gesigneerd door de auteur Robin Hobb. Ik had van te voren geen idee wat hij daar van zou vinden. Het bleek een schot in de roos, hij had er van genoten en uit de bieb andere boekenreeksen van deze auteur geleend. Toch leuk dat je elkaar op fijne leeservaringen kan brengen.

Wanneer ik nu een boek voor hem zou kopen als hij nog geleefd had, zou dat hoogstwaarschijnlijk een van de boeken van Neil Gaiman zijn omdat ik hem kennis zou willen laten maken met een schrijver die mij heel veel doet en waarvan ik denk dat hij daar ook optimaal van zou kunnen genieten. Welk boek dat dan precies zou zijn, weet ik nog niet zeker maar grote kans dat dit American Gods zou zijn geweest en dan natuurlijk in de vertaling.

Reacties

Ali zei…
Deze reactie is verwijderd door de auteur.

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt. En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje? Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken. Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman. Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman. In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen. Ik ben heel erg

Mag ik even iets tegen je aanhouden? - Japke-d. Bouma

Na tien jaar actief zijn in de medezeggenschap waarvan zes als een van de voorzitters in de OR, nam ik vorig jaar afscheid om ruimte te maken voor fris bloed. Bij het laatste etentje van de OR in die samenstelling werd een ABC voorgelezen waar iedereen in voorkwam en kregen de leden die zich niet meer verkiesbaar hadden gesteld een cadeau. Mijn cadeau was dit boek met de begeleidende woorden dat ik altijd zo kritisch was op taal. Niet dat ik goed ben in taal, verre van, maar wat mij betreft moeten notulen kloppen en brieven helder zijn in hun bedoeling. Wel grappig dat mijn luis-in-de-pels gedrag ook nog een boek over taal heeft opgeleverd. Al had ik wel eens van Japke-d. Bouma gehoord, ik had nog nooit iets van haar gelezen. En helaas ben ik er nu niet echt door gegrepen. Dat komt misschien ook omdat in een boek als dit columns gebundeld zijn en ik er dan altijd meerdere achter elkaar ga lezen terwijl ze geschreven zijn om er hooguit een per dag te lezen. Zo gebundeld komen ze op mi

Liefde in Beeld - Margreet de Heer

Margreet de Heer, vanaf oktober 2017 voor drie jaar Stripmaker des Vaderlands en ik had nog niet eens van haar gehoord. Schandalig! Ik maakte kennis met haar door de tweewekelijkse podcast van het Stripjournaal waarin zij inmiddels een vaste gast is geworden. Haar onaflaatbare enthousiasme voor strips werkte op mij zo aanstekelijk dat ik nieuwsgierig werd naar wat zij zelf heeft gemaakt. En daarmee schafte ik Liefde in Beeld aan. Dit boek heeft mij zeer aangenaam verrast. Want in plaats van een verhalende strip is dit een boek waarin Margreet de Heer over allerlei aspecten van de liefde filosofeert en daarbij ook haar eigen ervaringen gebruikt ter illustratie. En dan natuurlijk niet alleen in woord maar vooral ook in beeld. De tekeningen kwamen eerst eenvoudig op mij over maar hoe meer ik er van zag, hoe meer ik doorkreeg hoe door wat subtiele kleurverschillen er heel veel diepte in de plaatjes zitten.  Enkele onderwerpen die in dit boek langskomen zijn zeven soorten liefde, seks, de