zondag 27 november 2016

Clarkesworld Magazine Issue 122 November 2016

In het  Clarkesworld Magazine van november 8 science fiction/fantasy verhalen van schrijvers uit Amerika, Engeland, Ierland, Mexico, Australië, Nederland, China en Nigeria. En 4 losse artikelen over uiteenlopende onderwerpen.

Het is voor het eerst dat ik in dit tijdschrift een Nederlandse auteur zie. Niet zo vreemd want zoveel SFF-schrijvers hebben we in Nederland niet. Bo Balder is voor mij een onbekende naam en haar verhaal Follow the White Line heeft mij helaas niet geënthousiasmeerd. Als lezer word je aan het lijntje gehouden over hoe iets in elkaar steekt maar dat duurt te lang en is niet boeiend genoeg in mijn beleving. Maar wie weet dat er meer van haar gaat verschijnen wat meer aanspreekt. Ik hoop het.

Afrofuturist 419 van de Nigeriaanse Nnedi Okorafor viel mij ook al wat tegen. Een Afrikaanse astronaut die in de ruimte is achter gelaten en waarvoor niemand de moeite wil nemen om deze op te gaan halen omdat het om een Afrikaan gaat en niet een Amerikaan. Ik snap het thema wel maar zou liever iets meer puur Afrikaans willen lezen dan over zo'n wereldthema.

Western Heaven geschreven door Chen Hongyu en vertaald door Andy Dudak is dan wel een verhaal naar mijn hart. Robots door de mensheid achtergelaten op aarde die op zoek gaan naar hun scheppers, deze vinden en gedesillusioneerd terugkeren naar aarde. In dit verhaal zit tussen de regels door de wreedheid van de mensheid verweven en de angst voor artificiële intelligentie. En dit weergegeven vanuit de belevenis van een robot. Mooi gedaan.

Maar mijn hart ging het hardst bonken van An Eligible Boy van de hand van de Ierse Ian McDonald. Het speelt zich af in India waar de Engelse invloeden vanuit de kolonialistische tijden nog voelbaar zijn. Dat het zich verder in de toekomst afspeelt is voelbaar door de mate van technologie die aanwezig is en nu (nog) niet bestaat. Het is een tijd waarin vele jongemannen geen levenspartner kunnen of willen vinden en ouders zijn wanhopig. Zo wordt een hoog gekwalificeerde koppelaarster ingeschakeld maar de hoofdpersoon heeft zelf al iets anders aangeboden gekregen. Namelijk een virtuele hofmaker die alleen hij kan waarnemen en die hem de fijne kneepjes bijbrengt. De combinatie van allerlei gewoonten en gebruiken uit allerlei tijden samen met technologische mogelijkheden maken het verhaal bijna tijdloos. En als het om het vormen van liefdesparen gaat, is het dat misschien ook wel.

Als laatste wil ik nog even wijzen op Bioengineered Athletes and True Stories: A Conversation with Lauren Beukes. Dit is een interview met de Zuid-Afrikaanse Lauren Beukes, een auteur die voor mij ook nieuw is, die non-fictie en science fiction met elkaar koppelt. Dat vind ik wel een intrigerend gegeven en heb haar naam dan ook genoteerd om eens een boek van te scoren.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...