zaterdag 24 juni 2017

Clarkesworld Magazine Issue 129 June 2017


Het juninummer van Clarkesworldmagazine heeft zeven verhalen en vier non-fictie artikelen. En dit keer een prachtige illustratie op de voorkant genaamd Sea Change en gemaakt door Matt Dixon. Bijna elke voorkant van dit tijdschrift is de moeite waard maar deze springt er voor mij uit door zijn eenvoud en zijn kleurgebruik. Als je er ook van gecharmeerd bent, kijk eens op zijn website om van nog meer moois te genieten zoals The Machine.

Meer weten van een onderwerp kan het leesplezier wel eens doen verminderen omdat je ziet dat schrijvers onzin schrijven. Zoals bijvoorbeeld met gewonde personages die op miraculeuze wijze genezen of nog van alles kunnen doen terwijl dat in onze wereld fysiek onmogelijk is. In How to Injure Characters Whithout Killing Them beschrijft S.E. Jones veel in verhalen voorkomende verwondingen en wat dat werkelijk voor gevolgen heeft voor het menselijk lichaam. Dus je bent gewaarschuwd want als dit weet, wordt het hoofdschuddend verder lezen wanneer weer eens iemand op papier gewond raakt.


De verhalen in dit nummer zijn alle van zeer hoge kwaliteit en de moeite van het lezen waard. Daarom vond ik het moeilijk om te kiezen welk verhaal ik nog wat extra aandacht zou willen geven. Toch hieronder een poging gedaan.

Fool's Cap geschreven door Andy Dudak laat je op een bijna verlaten planeet stranden waarbij je oog-in-oog komt te staan met de man die miljoenen doden op zijn geweten heeft. Een afschuwelijk feit waar je wellicht op het einde van het verhaal begrip voor kunt opbrengen.
Deze zelfde Andy Dudak vertaalde An Account of the Sky Whales geschreven door A Que. De titel zegt het al en er is weinig verschil met hoe er met deze walvissen wordt omgegaan als zoals wij het met onze walvissen kennen. Door ze de extra eigenschap van kunnen vliegen te geven, wordt hun situatie in het hedendaagse nog duidelijker. Mooi gedaan.
My Dear, Like the Sky and Stars and Sun door Julia K. Patt is een prachtig liefdesverhaal verpakt in een science fiction wereld vol met technische snufjes waarin wraak wordt genomen op een machtige vader. Nergens wordt expliciet een woord over de groeiende liefde geschreven maar zit natuurlijk door het verhaal verweven en is daardoor extra spannend.
Ninia Allan heeft in Neptune's Trident geschreven over buitenaardsen die langzaam de wereldbevolking overnemen. Hierbij is vooral interessant hoe de mensen daar ieder op hun eigen manier op reageren.

Een nummer vol pure science fiction.


Fool's Cap
Fool's Cap
S. E. Jones
S. E. Jonesddd
How to Injure Characters Without Killing Them
How to Injure Characters Without Killing Them

How to Injure Characters Without Killing Them

Geen opmerkingen:

Clarkesworld Magazine 207 December 2023

Met The Gift in de zeer herkenbare stijl van Matt Dixon op de voorkant bevat het decembernummer van Clarkesworld Magazine acht science fic...