maandag 12 juni 2017

Downward to the Earth - Robert Silverberg


Het tweede boek in deze uitgave heet Downward to the Earth en al lezende wordt deze titel steeds duidelijker. Van een arrogante aardling die vanuit de hoogte wezens op andere planeten snel als mindere beschouwd naar eentje die steeds meer inzichten verkrijgt en met beide benen op de grond de juiste verhoudingen doorgrondt.

De hoofdpersoon, Gundersen,  komt na vele jaren terug op de planeet waar hij zich als overheerser heeft gedragen. Hij is teruggekeerd om boete te doen. De planeet is inmiddels teruggegeven aan de oorspronkelijke bewoners, de nildoror, wezens die een eigen taal spreken maar verder vooral lijken op overgrote olifanten. De reis die Gundersen maakt is zowel fysiek over de planeet als geestelijk waarbij er flashbacks worden gegeven als herinneringen over wat er in het verleden is gebeurd waardoor langzaam maar zeker duidelijk wordt waarom Gundersen zich nu zo schuldig voelt.

Een verhaal waarbij snel duidelijk wordt dat er van alles onthuld gaat worden, kan nog wel eens irriteren omdat alles wat voor de onthulling beschreven wordt, als oponthoud wordt ervaren. Maar Robert Silverberg weet de reis naar het einde zo boeiend te beschrijven dat ik geen moment het gevoel van oponthoud gehad heb en eerder iets had van wat jammer dat we al bij het eindpunt zijn gekomen. Ik had nog wel meer over deze planeet en de daarop levende wezens willen weten.

De nildoror blijven lange tijd ondoorgrondelijk. Prachtig vind ik het moment waarop Gundersen door een kaart in het zand te tekenen, probeert te communiceren over welke weg ze zullen gaan nemen. De nildoror hebben geen flauw idee wat Gundersen met die strepen in het zand bedoelt. Niet eerder had ik me gerealiseerd dat het voor ons zo vanzelfsprekend is om de werkelijkheid in symbolen weer te geven en daar met gemak over te praten alsof dat de werkelijkheid is. Door de nildoror dit niet te laten begrijpen, maakt de auteur op een knappe manier duidelijk hoe anders deze wezens in elkaar steken.

Ondanks de gruwelijkheden die er verder nog plaatsvinden, een zeer aangenaam verhaal waarin de lezer net zoveel leert als de hoofdpersoon.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...