Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 2017.28 Digitaal lezen

In dit vijfde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Martha Pelkman die dit jaar de vragen stelt. 

En de achtentwintigste vraag van 2017 is:   
Welk(e) boek(en) neem je mee op vakantie?

Vakantie is voor mij in principe geen plannen hebben en doen waar ik op dat moment zin in heb. Wanneer ik op vakantie ga, is dat meestal met de fiets een paar dagen door Nederland peddelen. Voor het meenemen van leesvoer is een e-reader dan ideaal.

Op mijn e-reader staan al een hele tijd een heel jaar Clarkesworldmagazine dat ik kreeg bij het steunen van een Kickstarterproject om Chinese SF in het Engels te vertalen. Omdat ik ook Patreon ben van Clarkesworldmagazine en dus elke maand een nieuw nummer in de digitale bus krijg, kom ik niet zo toe aan dat ene jaar extra. Maar voor op vakantie is het wel heel handig. Want het tijdschrift bestaat uit allemaal korte SF+F-verhalen.

Bij een ander Kickstarterproject om de speciale uitgave People of Colo(u)r Destroy Science Fiction van het tijdschrift Lightspeed te ondersteunen, kreeg ik ook een aantal digitale tijdschriften in het SF+F+H-genre waar ik tot nu toe nog nooit in gekeken heb. Wel jammer maar helaas lees ik nu eenmaal niet zo snel.

En dan heb ik nog aantal digitale boeken van Neil Gaiman met korte  verhalen die staan te trappelen om gelezen te worden.

Kortom allemaal uitgaven met korte verhalen. En een kort verhaal is heel geschikt voor 's avonds als ik moe ben van de hele dag buiten zijn en fietsen maar ook voor even een uur op een stoeltje in de zon om vervolgens weer verder te peddelen.

Reacties

Hendrik-Jan zei…
Ik sleep mijn papieren boeken altijd mee. Heerlijk om even een paar bladzijden te lezen alsje zo actief bent. Of een pauzedagje inlassen onderweg. Dat is echt onwijs lekker

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…