maandag 17 juli 2017

Clarkesworld Magazine Issue 130, July 2017

Clarkesworld Magazine van juli heeft zeven korte verhalen, vier artikelen en wederom een schitterende illustratie op de voorkant. Genetics Lab is gemaakt door Eddie Mendoza en toont een dinosaurus op sterk water. De mensfiguur die er naast is geplaatst illustreert heel mooi de enormiteit van de dinosaurus.

Het openingsverhaal van dit nummer begint gelijk goed. In An Age of Ice van de Chinese Zhang Ran en vertaald door Andy Dudak wordt laten zien wat de consequenties kunnen zijn van je laten invriezen vlak voordat je sterft. Een science fiction idee dat al steeds meer werkelijkheid begint te worden. Alleen verder dan invriezen zijn we nu nog niet. Het gaat om wakker worden in een andere tijd waarin de oorzaak waaraan je bent gestorven is opgeheven. Maar zou je dan nog willen leven terwijl al je bekenden ouder zijn geworden? Leuk gedachtenexperiment.

De West Afrkaan Rich Larson beschrijft inmiddels een bekend thema in Travelers: Ruimtereizigers die voor vele decennia in een slaaptoestand zijn gebracht waar een aantal te vroeg wakker worden. Ondanks dat het de laatste jaren vaker is beschreven en ook de film Passengers hierover gaat, weet Rich Larson er toch een nieuwe draai aan te geven.

Het doet me een genoegen om weer een verhaal Bo Balder tegen te komen. Dat er  toch ook nog Nederlanders zijn die een hoog kwaliteit science fantasy verhaal weten te schrijven. In de The Bridgegroom wordt na het overlijden van de bridgegroom als zijn opvolger een jonge student aangewezen die de onderontwikkeldheid van zijn dorp had proberen te ontvluchten. Nu is hij gedoemd tot het eind van zijn bestaan de brug hoog in de koude bergen te bewaken. Hij heeft geen idee wat hem te wachten staat en wij als lezers ook niet. Langzaam wordt het mysterie ontrafeld. Een heel menselijk verhaal over jonge hoogmoed, menselijke nieuwsgierigheid en wil tot vooruitgang.  Mooi geschreven.

Het artikel dat ik er deze keer uit wil lichten is van Fran Wilde en heet Another Word: Invisible and Visible Engineering in Science Fiction waarin zij de handen in de schijnwerpers zet die al die apparaten die de knappe koppen hebben bedacht blijvend laten werken. In de meeste verhalen worden de mensen beschreven die bedenken hoe ze uit een benarde situatie komen maar het zijn de engineers die hun handen vuil maken en zorgen dat het ook werkelijk gebeurt zoals de knappe koppen hebben bedacht. Leuk dat daar eens aandacht aan wordt gegeven. 

Geen opmerkingen:

Clarkesworld Magazine 207 December 2023

Met The Gift in de zeer herkenbare stijl van Matt Dixon op de voorkant bevat het decembernummer van Clarkesworld Magazine acht science fic...