Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 2017.26 Met zijn allen

In dit vijfde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Martha Pelkman die dit jaar de vragen stelt. 

En de zesentwintigste vraag van 2017 is:   

Aan welk boek uit je jeugd heb jij een mooie herinnering die je wil delen?
Gelijk bij het lezen van deze vraag schoten Arendsoog en de Madeliefboeken van Guus Kuijer in mijn hoofd met als extra herinnering het niet zelf durven laten signeren van mijn exemplaar door de schrijver zelf. Maar de allereerste vraag van #50books ooit was: Welk boek heeft in je vroegste jeugd de meeste indruk op je gemaakt? En daar heb ik dat al geantwoord. En als ik nu nog eens goed lees dan vraagt Martha naar een mooie herinnering.

Dat deed me denken aan al die keren dat wij op de lagere school als klas werden voorgelezen als we braaf genoeg waren geweest. Zo zaten wij muisstil bij

Koning van Katoren door Jan Terlouw       

 Brief voor de Koning van Tonke Dragt

Kruistocht in Spijkerbroek door Thea Beckman 

en De gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren.

Naar mijn idee is Kruistocht in Spijkerbroek zelfs in twee verschillende klassen voorgelezen. Wij konden er maar geen genoeg van krijgen. Met zijn allen helemaal opgaan in een van deze spannende avonturen was een ware traktatie. En wanneer we dan ook eens een keer strafregels moesten schrijven in plaats van dat we voorgelezen werden, was dat een extra grote teleurstelling.

Een keer was het zo verschrikkelijk spannend maar toen ging de bel. Niemand stond op. We deden allemaal of we niets gehoord hadden, we wilden weten hoe het verder ging. En zo bleven we vrijwillig nog wel een kwartier zitten om het einde van dat hoofdstuk te horen. Welk boek dat is geweest dat weet ik niet meer, maar wel weet ik dat het een van vier hierboven genoemde is geweest.


Reacties

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…