Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 2017.29 Boeddha

In dit vijfde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Martha Pelkman die dit jaar de vragen stelt. 
En de negentwintigste vraag van 2017 is:   
Ga eens voor je boekenkast staan en laat je ogen over de boeken glijden. Welk boek springt eruit en waarom?

Wat een ongelooflijk leuke vraag. Eens een keer niet denken maar doen en voelen. Fijn.

Nu staan er in mijn huis in verschillende kamers verschillende boekenkasten. Het was alleen niet moeilijk om te kiezen voor welke ik zou gaan staan. Namelijk de twee boekenkasten met die boeken waar ik het meest mee heb namelijk science fiction, science fantasy, fantasy, jeugdboeken, strips, graphic novels, manga, mythen, legenden en boeken specifiek Koning Arthur als onderwerp.

Alleen daarna was het moeilijk om te voelen wat eruit springt omdat ik de meeste van deze boekenruggen heel erg goed ken.


Uiteindelijk kwam ik uit op de reeks Boeddha van de mangameester Osamu Tezuka omdat deze boeken tezamen een tekening van Boeddha in zijn verschillende levensfases weergeeft. Als mijn oog op dit geheel valt dan geeft het me altijd plezier bij het terugdenken aan het lezen van deze mangareeks. In eerste instantie door de informatieve zijde over het bestaan van Boeddha maar daarnaast ook door de bizarre reacties van verscheidene personages en wonderlijke gebeurtenissen die met hier een daar een anachronisme doorkruist werd waardoor je als lezer weer even in deze tijd geworpen werd. En de humor is subliem. Duidelijk een reeks die nog vele malen herlezen kan worden. En wie weet dat ik er ooit nog een flinter van kan gaan begrijpen.


Reacties

JannieTR zei…
Leuk hè hoe Martha ons hiermee op een hele andere manier naar onze boeken laat kijken. Een bijzondere reeks die je hier noemt. Ben benieuwd of je die nu echt gaat herlezen. Best ingewikkeld lijkt me.
Hoi Niek, de reeks ~Boeddha~ neemt ook een speciale plaats in mijn boekenkast in. Hoog tijd dat ook ik die weer ga herlezen. Groetjes, Erik
Niek zei…
Heel eenvoudig is het inderdaad niet maar wel heel erg interessant dus grote kans dat ik het wel een keer ga herlezen.
Niek zei…
Hé Erik, leuk te horen dat jij er ook iets mee hebt. Veel herleesplezier alvast. Groet, Niek

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…